· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Monsterboek

 Reeks:

 

 Auteur:

 Alice Hoogstad (idee en concept)

 Aantal blz.

 30

 Illustrator:

 Alice Hoogstad

 ISBN:

 9789047706199

 Uitgever:

 Lemniscaat

 uitgavejaar

 2014

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 3

 Originele titel:

 

 AVI:

 

 Thema’s:

 stad, monster, kleuren, fantasie, plezier

 Prijs: €

 14,95

 

 

Alice Hoogstad tekende een origineel en opvallend prentenboek bij elkaar, waarbij woorden overbodig zijn. De prenten en de voortgang ervan vertellen het verhaal met veel humor en fantasie.
Het speelt zich af in een deftige stad waar iedereen zich nestelt in de steeds aanwezige orde en rust. Mensen gaan naar hun werk, doen boodschappen, laten kindjes uit, wassen auto's, ... Het herkenbare werk van elke dag.
Maar dan is er het meisje met haar krijtje. Zij tekent en kleurt erop los. Op de straten, op de muren, onder portieken, ...
Het begint met een onschuldig rood hart aan een lange rode lijn, maar algauw worden het kleurrijke monsters in alle vormen en formaten. En dat alles komt tot leven...
Een hond wil het hart terugbezorgen aan het meisje, maar zij is heel de tijd verdiept in haar monsters, die haar volgen van op een afstandje. Snel zit het stadje vol monsters tot zelfs op de daken toe, en als al die monsters ook beginnen tekenen, wordt de ganse stad één grote kleurenzee.
Maar de mensen... Zal het leven er voortaan zijn als nooit tevoren? Of zal de rust en de orde in alleen maar zwart en wit terugkeren?

Op het eerste zicht ziet het boek eruit alsof je het zelf mag inkleuren. Fictie en realiteit gaan zo hand in hand. Zodat de lezer/kijker deel wordt in het verhaal.
De stad die zich pagina na pagina openbaart in zwart-wit zit boordevol details, de huizen staan op en onder en naast elkaar met smalle weggetjes, kleine tuintjes en dito pleintjes ertussenin. Dit alles getekend met een losse pen en veel fantasie. In contrast hiermee is het geleidelijk aangroeien van de bonte kleurenpracht naarmate het verhaal vordert 'een zegen voor het oog'.
De auteur was ook slim genoeg om vele nevenverhaaltjes in de prenten te 'verstoppen'. Je ontdekt ze mondjesmaat. En na de zoveelste lezing ontdek je er nog. Heerlijk!

Kortom, dit is een uitgekiend boek dat uiterst eenvoudig oogt maar zoveel meer te bieden heeft. Een ode aan de fantasie en de creativiteit. Een aanrader!



Eric Vanthillo                                                                                               
juli 2014


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:21 september, 2014
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2014