· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Samensmelting

 Reeks:

 Divergent

 Auteur:

 Veronica Roth

 Aantal blz.

 377

 Illustrator:

 (omslag) Joel Tippie, Marieke Oele

 ISBN:

 9789000334797

 Uitgever:

 Van Goor

 uitgavejaar

 2014

 Vertaler uit…:

 Engels: Maria Postema

 Leeftijd:

 + 14

 Originele titel:

 Allegiant. One choise will define you

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 toekomst, liefde, maatschappij

 Prijs: €

 19,99

 

 

Tris, Tobias en enkele anderen weten te ontsnappen uit de stad waar onder leiding van de meedogenloze Evelyn en de factielozen eerder chaos heerst. De groep ontsnapten weten niet wat of wie ze buiten de stad zullen aantreffen. Ze zijn verbaasd doodgewaande mensen uit hun factie te vinden. Nog meer zijn ze verbouwereerd door de onthullingen die hun gedaan worden. Ze weten niet meer hoe het nu verder moet.

Derde deel van de spannende trilogie ‘Divergent’ waarvan ondertussen reeds een deel werd verfilmd. Dit derde deel gaat verder waar het vorige deel eindigde, het kan dus niet apart gelezen worden.
Er is na de spanning uit de vorige delen enige ontgoocheling bij de lezer door de gebeurtenissen die zich in eerste instantie afspelen. Er is weinig tot geen dreiging en eens ze buiten de stad komen, valt die zo goed als helemaal weg. Er wordt een lange uitleg gegeven over hoe de vork in de steel zit en dat zorgt voor frustratie bij de personages, maar evenzeer bij de lezer die zich wat bekocht voelt door deze evolutie in het verhaal. Ongeveer in de helft van het verhaal komt er eindelijk weer wat vaart en spanning in de gebeurtenissen. Vooral de onderlinge relaties tussen de personages en de relatie tussen Tris en Tobias komen uitgebreid aan bod. Het dramatische slot laat de lezer verweesd achter, net zoals de personages. Al moet de korte epiloog de lezer meegeven dat het de goede kant uitgaat met die samenleving.
Ook nu weer verwerkt de auteur een aantal ‘levenslessen’ in het verhaal die voor meerwaarde moeten zorgen en de lezer kunnen aanzetten tot nadenken over huidige maatschappijen in de reële wereld of de eigen situatie in een relatie.
Afsluitend deel van een trilogie dat helaas niet het niveau van de vorige delen kan evenaren.


Pol Van Damme
juli 2014


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:21 september, 2014
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2014