· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Mijn moeder is een stekelvarken

 Reeks:

 

 Auteur:

 Isol

 Aantal blz.

 54

 Illustrator:

 Isol

 ISBN:

 9789076168913

 Uitgever:

 De Harmonie

 uitgavejaar

 2014

 Vertaler uit…:

 Spaans: Agnes Brunt

 Leeftijd:

 + 4

 Originele titel:

 Secreto de familia

 AVI:

 

 Thema’s:

 ochtendhumeur, gezin, geheimen, fantasie

 Prijs: €

 14,90

 

 

De ik-persoon van dit hilarische prentenboek schrikt zich op een erg vroege ochtend een hoedje als zij haar mama ziet in de keuken: zij blijkt een stekelvarken te zijn, met haar haren naar alle kanten uitwaaierend.
Deze ontdekking laat haar niet meer los. Spoor na spoor lijken haar conclusies te kloppen. Want waarom al die shampoos en die crèmes? En waarom heeft zij 's morgens altijd zoveel werk?
Als het meisje de volgende ochtend ontdekt dat zij zelf ook wel wat wegheeft van een stekelvarken, is de maat vol en onderneemt zij een plan. Zij gaat uit logeren bij haar beste vriendin om er even tussenuit te zijn. En dat lukt ook aardig. Tot zij 's ochtends vroeg de mama ontmoet in de keuken... En de rest van het gezin...

Dit boek vol fantasie en grappige gekkigheid is heerlijk herkenbaar voor groot en klein. De Argentijnse Isol, die in 2013 de Astrid Lindgren Memorial Award won, neemt de lezer/kijker mee op een wervelende trip vol misverstanden en paniekgedachten. Dit alles zo lekker uitvergroot en in de verf gezet, dat je er alleen maar mee kan lachen. Maar tegelijkertijd moet je toegeven dat het gegeven erg herkenbaar is. En zo weet zij perfect realiteit met fantasie te combineren.
Het verhaal is mooi opgebouwd als een soort biecht of het verklappen van een groot geheim van het hoofdpersonage. Zij nodigt de lezer/kijker uit om in haar eigen wereldje te duiken. En dat doen we met het grootste plezier!
De grillige prenten in sobere, retro-getinte kleuren zijn kinderlijk naïef en uitnodigend. Isol tekent en verft met losse hand figuren met sprekende expressie in composities die de realiteit overstijgen. Zo vat zij de heftige gevoelens van het hoofdpersonage in sprekende illustraties.

Een op het eerste zicht eenvoudig en bescheiden boekje dat verrast en verblijdt en je niet onberoerd kan laten. Een aanrader voor groot en klein dat ons doet uitkijken naar meer van deze maakster.


Eric Vanthillo                                                                                               
mei 2014


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:12 augustus, 2014
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2014