· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 De grote groene wei

 Reeks:

 

 Auteur:

 Yukiko Kato

 Aantal blz.

 30

 Illustrator:

 Komako Sakai

 ISBN:

 9789058389305

 Uitgever:

 De Eenhoorn

 uitgavejaar

 2014

 Vertaler uit…:

 Japans: Siska Goeminne

 Leeftijd:

 + 4

 Originele titel:

 Kusahara (The green field)

 AVI:

 

 Thema’s:

 verdwalen, weide, vlinder, natuur, gezin

 Prijs: €

 14,50

 

 

De kleine Luka is bij de rivier met mama, papa en broer. Een vlinder trekt haar aandacht en zij volgt hem door het hoge, frisse gras. Verder en verder weg in de grote groene wei die kriebelt aan haar voeten en ruist en ritselt als een golvende zee. Tot de wei helemaal om haar heen is en zij geen vlinder meer ziet ...

Dit introspectieve prentenboek dat uitbundig baadt in het frisgroen neemt je mee op een bescheiden trip van een kleuter doorheen de natuur. Herkenbaar en perfect aanvoelbaar.
Het verhaal is niet spectaculair, maar sterk in zijn reflectie: het meisje beschrijft wat ze ziet en voelt en de lezer gaat vlot mee in haar hersenkronkels. 
Verwondering en avontuur gaan hand in hand. Tot het moment dat zij beseft dat zij alleen is achtergebleven. Dan slaat de sfeer om. Maar eind goed al goed...
De zintuiglijke tekst is eenvoudig en licht poëtisch.
De sfeervolle prenten zijn groots in het weergeven van de groene natuur. Met zachte waskrijtlijnen en nonchalante borstelstreken schildert de illustrator een wereld bij elkaar die verwondert en verblijdt. De personages zelf geeft ze een rust mee die bescheidenheid uitstraalt. Zo nodigt ze de lezer/kijker gretig uit om mee te gaan op 'avontuur'. Dit wordt nog versterkt door het tekenstandpunt, dat ons doet kijken door de ogen van het meisje.


Eric Vanthillo


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:12 augustus, 2014
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2014