· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Een sprookje

 Reeks:

 

 Auteur:

 Blexbolex

 Aantal blz.

 174

 Illustrator:

 Blexbolex

 ISBN:

 9789044820362

 Uitgever:

 Clavis

 uitgavejaar

 2013

 Vertaler uit…:

 Frans

 Leeftijd:

 + 6

 Originele titel:

 Romance

 AVI:

 

 Thema’s:

 sprookje, avontuur, fantaseren, verhalen

 Prijs: €

 18,95

 

 

De Franse Blexbolex (pseudoniem voor de kunstenaar Bernard Granger) verrast weer eens groot en klein met dit sprookje. Een ware ode aan de grenzeloze fantasie, een gedurfd grafisch meesterwerk dat je verbeelding activeert, prikkelt en stimuleert.
Het bestaat uit 7 verhalen, die allemaal associëren en voortborduren op het vorige verhaal. Zo ontstaat een lawine van fantasie die zich geleidelijk opbouwt.
Het beginverhaal is eenvoudig en bestaat uit 3 prenten: de school waar het uurwerk is stilgevallen, de weg naar huis waar niets onze aandacht trekt en het huis waar een verrukkelijk vieruurtje wacht.
In het tweede verhaal is de straat al iets drukker bevolkt en moeten we door een bos, waar de bomen grote schaduwen geven. Maar het huis wacht nog steeds op ons als tevoren.
In het derde verhaal duiken er tal van figuren op die gaandeweg belang zullen spelen in het avontuur: een vreemdeling, twee ongure schurken en een heks. Wat deze figuren met elkaar te maken hebben en hoe zij het verhaal voortstuwen, dat wordt in de volgende versies duidelijker.
Want het gaat maar door. In het vierde verhaal regent iedereen nat, komen er soldaten bij, ontdekken de schurken een spelonk en roept de heks haar magische krachten op. Nu wacht ons thuis een onaangename verrassing. En zo verder en verder, steeds vreemder en grimmiger, tot het zevende en laatste verhaal waar alle verhaallijnen samenkomen tot een ware explosie van fantasie en avontuur. Met aardschokken en vulkaanuitbarstingen, duistere wouden en mistige landschappen, ontvoerde koninginnen, gevaarlijke gevechten, enzovoort enzoverder. Maar eind goed al goed, op het einde wacht ons het huis...

Deze kleine kanjer van een hoogst origineel prentenverhaal vraagt even tijd om het te doorgronden, maar eens je begrijpt hoe je dit best 'leest', ben je vertrokken voor uren lees-, kijk- en verzinplezier. Keer op keer.
Zoals we van Blexbolex gewend zijn, bestaat elke pagina uit 1 tekening met daaronder een woord dat de tekening verklaart. De tekeningen zijn, in zijn gekende stijl, pareltjes van retro-kunst. De vuile kleuren, de grofgerasterde vlakken, de gestileerde figuren, alles ademt iets vervlogens uit, iets van lang geleden. De woorden onder de prenten vatten telkens de essentie en geven richting aan je verbeelding. Vanaf het zevende verhaal zijn er ook vele woorden 'weggegomd' die je zelf mag aanvullen. Nog een extra stimulans voor je creativiteit...

Een origineel meesterwerk voor klein en groot, een ware aanrader voor liefhebbers van kunst en fantasie!


Eric Vanthillo                                                                                               
april 2014


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:14 mei, 2014
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2014