· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 De dierentoen

 Reeks:

 

 Auteur:

 André Hellé

 Aantal blz.

 50

 Illustrator:

 André Hellé

 ISBN:

 9789076168579

 Uitgever:

 De Harmonie

 uitgavejaar

 2014

 Vertaler uit…:

 Frans: Barbara van Kooten

 Leeftijd:

 + 4

 Originele titel:

 Drôles de bêtes

 AVI:

 

 Thema’s:

 dieren, ark van Noach, esthetiek, klassieker

 Prijs: €

 19,90

 

 

Dit magistrale prentenboek dwingt respect af. Niet alleen door zijn reuzenformaat (29cm x 39cm), maar nog meer door zijn 'leeftijd' (1ste uitgave 1911) en vooral door zijn uitgekiende lay-out.
Twintig dieren passeren de revue: de tijger, de maraboe, de leeuw, de kalkoen, de slang, de schildpad, de kikvors, de kameel, de beer, de aap, de hond, enzovoort. Zowel inheemse als uitheemse dieren, vertrouwde én exotische.
Van elk dier volgt een beknopte beschrijving, niet wetenschappelijk correct, maar een soort neerslag van diverse observaties. Soms grootse beschrijvingen, maar evengoed kleine details die je normaal ontgaan. Of vaak ook interpretaties van dierengedrag als door kinderogen bekeken.
Hoewel de ark van Noach vermeld wordt als bijtitel, zit er in het geheel geen verhaal of rode draad, tenzij de dieren op zich de rode draad vormen.
Dit boek laat zich opvallen door zijn doorgevoerde esthetiek. Elk hoofdstuk opent met een litho van het dier in kwestie in sobere kleuren, als een soort ex-libris. Deze dieren hebben telkens iets statisch en naïef. Wat verklaard kan worden doordat de maker ook speelgoed en poppen maakte, en dat de getekende dieren er ongetwijfeld op geïnspireerd zijn.
Onder en naast die tekeningen staat de tekst, mooi afgedrukt in een groot, kalligrafisch lettertype op crèmekleurig (stevig) papier. Daartussendoor staan kleine tekeningen van de dieren en mensen in actie. Een houterige actie door de consequente naïviteit en de figuren die ogen als poppetjes (cfr Playmobil).
Dit meesterwerk heeft met gemak de tand des tijds doorstaan. Het boeit de kinderen (en volwassenen) van nu nog steeds. Niet zozeer door de verhalen, maar meer door de mooie prenten en lay-out. Grappig hoe het naïeve wereldbeeld van toen nu zorgt voor een zekere (milde) humor. Een vorm van humor die volwassenen met hun kinderen met veel plezier zullen delen. Vandaar voor beide partijen een aanrader!


Eric Vanthillo                                                                                               
april 2014


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:11 mei, 2014
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2014