· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Vasco het voetbalvarkentje

 Reeks:

 

 Auteur:

 Edward van de Vendel

 Aantal blz.

 32

 Illustrator:

 Alain Verster

 ISBN:

 9789058388568

 Uitgever:

 De Eenhoorn

 uitgavejaar

 2013

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 5

 Originele titel:

 

 AVI:

 

 Thema’s:

 voetballen, varken, vriendschap

 Prijs: €

 12,95

 

 

Toen Matteo jarig was, kreeg hij twee cadeaus: een voetbal en een varkentje. Hij noemde het Vasco. Het was de mooiste dag van zijn leven. Maar ook de mooiste dag van Vasco. Want die kreeg een cadeau zonder jarig te zijn: Matteo.
Zij groeiden samen op als twee onafscheidelijke kameraden.
Alleen snapte Vasco niet zo veel van Matteo's voetbalspel. Hij lag liever rondjes te woelen in de modder. Maar toch probeerde hij te doen wat Matteo van hem vroeg. Want hij was toch zijn varkentje?
Matteo zocht tegenstanders om mee te oefenen. Maar die vond hij niet op de boerderij. Daarom verlieten zij samen het erf, hoewel dat verboden was.
Ze liepen en ze liepen en ze liepen ...

Dit fijne prentenboek over een bijzondere vriendschap, pakt je als lezer/kijker helemaal in. Het originele verhaal is fantasierijk en herkenbaar en je leeft mee met de beide personages, zowel met Vasco als met Matteo.
Van de Vendel vertelt met zuinige maar juist gekozen woorden het verhaal vanuit het standpunt van het varken, dat zeer loyaal is naar Matteo toe, zelfs zonder altijd te begrijpen wat er rondom hem gebeurt. Dat levert mooie scènes op die emoties en humor opwekken.
De illustraties van Verster kloppen hier perfect bij. Hij vat de verwondering in zachte combinaties van verf en foto's. In zijn (ondertussen) gekende stijl vloeien die beide technieken in elkaar tot coherente beelden met vlekken en sobere kleuren. Hij vult aan, breidt uit en kleurt lekker buiten de lijntjes. Zo wordt het verhaal verrijkt met fantasie en kleine zijsporen.
Een combinatie die niet alleen voetbalfans zal aanspreken, maar iedereen die van een stevige, warme vriendschap houdt.
Het boek werd trouwens genomineerd voor de Boekenpauw 2014.


Eric Vanthillo
april 2014


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:25 april, 2014
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2014