· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 De knikkelares

 Reeks:

 

 Auteur:

 Kate McIntyre

 Aantal blz.

 165

 Illustrator:

 Marijke ten Cate

 ISBN:

 9789047705062

 Uitgever:

 Lemniscaat

 uitgavejaar

 2013

 Vertaler uit…:

 Engels: Lydia Meeder

 Leeftijd:

 + 9

 Originele titel:

 

 AVI:

 

 Thema’s:

 knikkeren, avontuur, fantasie, vriendschap

 Prijs: €

 14,95

 

 

Martijn en Khalid vinden toevallig een piepklein wezentje op straat. Het is een knikkelares – zij brengt knikkers naar kinderen. Maar ze is gewond en Martijn en Khalid moeten haar taak overnemen. Dat loopt niet van een leien dakje. Hun werk moet geheim blijven en dat is niet gemakkelijk met Martijn’s nieuwsgierige zus en zijn kleine broertje Thomas.

Dit fantasierijke verhaal wordt bevolkt door heel gewone kinderen in een heel gewone straat in een heel gewone gemeente. De verschillende kinderen komen herkenbaar over in hun gedragingen en uitlatingen.
Dat kan van de knikkelares niet gezegd worden. Ze is piepklein (ze past in een luciferdoosje), maar sleurt wel met knikkers rond die ze overal gaat verstoppen bij kinderen. Ze lijkt een soort paashaas, die kinderen voorziet van knikkers als ze zonder dreigen te zitten, zodat het knikkerspel kan blijven voortbestaan. Mooie intentie dat wel, maar de verhouding tussen haar gestalte en de grootte van zelfs de kleinste knikker komt niet geloofwaardig over.
Dat is jammer want voor de rest doen de kinderen allerhande geloofwaardige dingen om hun taak naar behoren te vervullen.
Een fantasierijk verhaal met levensechte kinderen in herkenbare situaties waarbij het fantasiefiguurtje uit de toon valt.


Pol Van Damme
maart 2014


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:23 april, 2014
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2014