· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Oblivion

 Reeks:

 De kracht van Vijf

 Auteur:

 Anthony Horowitz

 Aantal blz.

 621

 Illustrator:

 (omslag) Studio Clavis

 ISBN:

 9789044818741

 Uitgever:

 Clavis

 uitgavejaar

 2013

 Vertaler uit…:

 Engels: Frieda Daelemans

 Leeftijd:

 + 14

 Originele titel:

 Oblivion

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 fantasy, avontuur, toekomst, overleven

 Prijs: €

 29,95

 

 

Tijdens een verschrikkelijke taifoen in Hongkong zijn de vijf poortwachters tijdens  hun vlucht op verschillende plaatsen op de aarde verspreid geraakt. Maar wat erger is, is dat het plots tien jaar later is. De wereld is compleet veranderd en de krachten van het Kwaad hebben overal op aarde het leven ontwricht. Zullen de Vijf uitverkorenen elkaar op tijd terugvinden om de eindstrijd met de Ouden aan te gaan? En is iedereen nog te vertrouwen?

De auteur heeft er een hele lange periode over gedaan om de reeks ‘De kracht van Vijf’ af te ronden. De eerste vier verhalen zijn al decennia geleden verschenen en heruitgegeven en ondertussen ook herschreven. Dit deel sluit de reeks finaal af.
Eigenlijk krijgt de lezer verschillende verhalen waarin telkens één van de Vijf wordt gevolgd hoe hij of zij ‘ergens’ terug in de wereld belandt en hoe ze zich daarin terug met hun uiteindelijke taak kunnen gaan bezighouden.
Toch kan het verhaal niet over de hele lijn overtuigen. De alwetende auteur laat het vertelstandpunt verspringen naar de plaats waar hij het nodig acht. Dat is meestal één van de Vijf, maar evengoed naar het Kwade zelf. En daar zitten enkele gebeurtenissen tussen die de geloofwaardigheid van het geheel toch zwaar aantasten. Daarnaast ‘tovert’ de auteur enkele ‘deus-ex-machina’ uit zijn hoed om zijn doel te bereiken. Iets wat al evenmin ten goede komt aan het geheel.
Spannend is het genoeg en de auteur weet nog steeds hoe hij zijn lezers aan het verhaal moet kluisteren. Toch blijft de lezer na het lezen van de 621 bladzijden wat verweesd achter, niet helemaal tevreden met wat er allemaal gebeurd is.
De hoge verwachtingen die de eerste vier delen hebben opgebouwd zijn toch niet helemaal vervuld geraakt. Een beetje een anticlimax voor zulke spannende en boeiende reeks.


Pol Van Damme
februari 2014


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:15 maart, 2014
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2014