· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Bones- Dieren

 Reeks:

 

 Auteur:

 Rob Colson

 Aantal blz.

 96

 Illustrator:

 Sandra Doyle, Elisabeth Gray, Steve Kirk

 ISBN:

 9789052109350

 Uitgever:

 Tirion Uitgevers

 uitgavejaar

 2014

 Vertaler uit…:

 Engels: Kirsten Verhagen/Vitataal

 Leeftijd:

 + 7

 Originele titel:

 Bone Collection – Animals

 AVI:

 

 Thema’s:

 botstructuren, gewervelde dieren

 Prijs: €

 12,99

 

 

Na een inleiding en een stukje over gewervelde dieren komen een hele reeks dieren aan bod. Telkens is er een voorbeelddier waarvan het skelet wordt afgebeeld met een aantal verduidelijkende tekstblokken erbij. Op een volgende dubbele bladzijde worden dan kort enkele dingen uitgelegd over een aantal vergelijkbare dieren. Fotootjes, ‘memoblaadjes’ en uitvergrote details trekken de aandacht van de lezer.
Het boek is erg verzorgd uitgegeven en de lay-out lijkt op een oude museumachtige uitgave. Ook het lettertype van de titels lijkt op museumbordjes.
De afbeelding van het skelet van het voorbeelddier staat telkens tegen een zwarte achtergrond. Er wordt ook elke keer de verhouding van het dier ten opzichte van de mens weergegeven. De uitleg over de vergelijkbare dieren staat op een bruinachtige achtergrond. De tekstblokken zijn kort en in een duidelijke taal geschreven. Moeilijkere woorden worden achteraan verklaard in een woordenlijst. Een register sluit het boek af.
De aangeduide leeftijdscategorie is toch wat laag gezien de aard en de moeilijkheidsgraad van de teksten. Voor die jongeren is begeleiding misschien aangewezen. Zij kunnen in elk geval genieten van de afbeeldingen en foto’s en zich ervan bewust worden wat gewervelde dieren gemeenschappelijk hebben en waarin ze verschillen.
Aantrekkelijk uitgegeven en origineel van opzet. De moeite waard.


Pol Van Damme
maart 2014


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:09 maart, 2014
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2014