· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Vuurvogel

 Reeks:

 

 Auteur:

 Nancy Mostrey

 Aantal blz.

 154

 Illustrator:

 (omslag) Studio Clavis

 ISBN:

 9789044820669

 Uitgever:

 Clavis

 uitgavejaar

 2013

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 12

 Originele titel:

 

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 brandwonden, verlies, liefde, zelfbeeld

 Prijs: €

 15,95

 

 

Emelie herstelt van ernstige brandwonden en mag na vele weken in het brandwondencentrum eindelijk terug naar huis. Maar daar is ze nog niet direct aan toe. Ze is bang voor de buitenwereld en ook voor zichzelf. Ze is erg in zichzelf gekeerd en laat weinig mensen bij haar toe. Terug naar school gaan is een hele beproeving waardoor ze in paniek geraakt. Gelukkig heeft ze een trouwe vriendin die haar steunt en helpt. Toch lijkt het dat Emelie de draad van het gewone leven maar moeilijk terug kan opnemen.

Dit realistische verhaal maakt op een geloofwaardige manier duidelijk dat het herstellen van brandwonden niet enkel lichamelijk moeilijk en zwaar is, maar dat het ook emotioneel en geestelijk heel wat van de persoon vraagt. Het drama dat Emelie haar leven volledig veranderde, komt de lezer pas in de loop van het verhaal te weten. Het verhaal begint met het verlaten van het ziekenhuis van Emelie. In de loop van het verhaal zijn er flashbacks die duidelijk maken wat er gebeurd is en wat de gevolgen zijn.
De auteur maakt heel goed duidelijk waarmee Emelie worstelt. Het verhaal is in de ik-vorm geschreven en de lezer weet dus ook enkel wat Emelie doet en voelt en denkt. Hoe moeilijk ze het heeft om zichzelf te aanvaarden en hoe erg ze in zichzelf gekeerd is en zich daardoor weinig of niet inleeft hoe haar omgeving er aan toe is of hoe die zich voelen. Het duurt een hele tijd voordat ze inziet dat ze verder moet met haar leven en dat de mensen in haar omgeving het gebeuren ook moesten verwerken, terwijl zij in het ziekenhuis lag.
De emoties van Emelie, haar onzekerheid en twijfels, haar laag zelfbeeld en haar geworstel met zichzelf; het ingrijpende gebeuren is heel goed verwoord.
Een klein verhaal dat beslist de moeite waard is.


Pol Van Damme
maart 2014


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:08 maart, 2014
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2014