· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Overleven in de wildernis

 Reeks:

 

 Auteur:

 Gary Paulsen

 Aantal blz.

 464

 Illustrator:

 (omslag) George Schriemer

 ISBN:

 9789020695410

 Uitgever:

 Kluitman

 uitgavejaar

 2013

 Vertaler uit…:

 Engels: Willeke Barens

 Leeftijd:

 + 10

 Originele titel:

 Hatchet – The Winter – The River

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 avontuur, overleven in de natuur

 Prijs: €

 14,95

 

 

Brian vliegt in een kleine Cessna naar zijn vader in Canada. Als hij boven een uitgestrekte wildernis vliegt, krijgt de piloot een hartaanval en stort het vliegtuig neer. Alleen, net ontsnapt aan de dood, staat Brian voor de onmogelijke taak om te overleven in de wildernis met niets meer dan een kleine bijl die hij net voor het vertrek had gekregen van zijn moeder. Hoe kan hij overleven zonder voedsel, zonder onderkomen voor de nacht en met ontelbare muskieten die het op zijn bloed hebben voorzien? Lukt het hem?

Dit dikke boek bevat drie verhalen over Brian die eerder afzonderlijk zijn verschenen en nu samen in één band zijn bijeengebracht. De lezer leert Brian kennen als hij onderweg is naar zijn vader. Hij kan de scheiding van zijn ouders nog niet helemaal aanvaarden, maar dat gegeven valt volledig weg als hij eenmaal in de wildernis beland is. Daar leert Brian al snel wat hij nodig heeft om te overleven. Misschien gebeurt dat wel iets te snel en heeft hij enkele keren wel heel veel geluk of is het benodigde toevallig in zijn omgeving. Hij denkt in het begin ook dat zijn beproeving maar van korte duur zal zijn. Daar zet hij zich eveneens al vrij snel over. Het is ook onduidelijk wat hij naar de toekomst denkt te doen. Na een tijdje lijkt hij zich bij zijn kluizenaarsbestaan te hebben neergelegd. Hij doet geen pogingen om op de één of andere manier een plan te maken om naar de bewoonde wereld terug te keren. In het tweede verhaal doet de winter zijn intrede en ook daar heeft Brian zich niet echt op voorbereid. De auteur verwerkt ook natuurverschijnselen door de belevenissen van Brian heen.
Het derde deel komt eerder ongeloofwaardig over omdat de gebeurtenissen daar opzettelijk zijn ingebracht om nog een avontuur over Brian te kunnen schrijven. Waarschijnlijk wegens het succes van de eerste twee verhalen. Het eerste verhaal ‘Neergestort’ kreeg in Amerika een belangrijke boekenprijs. In het tweede boek geeft de auteur een korte inleiding met de verantwoording waarom hij dat verhaal geschreven heeft. Dit is in dit samengesteld boek niet meer opgenomen. Hier loopt het verhaal gewoon door.
Het verhaal leest wel heel vlot en de acties volgen elkaar snel op, zodat de lezer geboeid blijft. Het is duidelijk dat het avontuurlijke de bovenhand heeft in deze wildernisverhalen.
Leuk als ontspanningslectuur, met een kleine inkijk in het leven in de natuur en gedragingen van sommige dieren.


Pol Van Damme
maart 2014


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:08 maart, 2014
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2014