· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Munkel Trog

 Reeks:

 

 Auteur:

 Janet Foxley

 Aantal blz.

 236

 Illustrator:

 Georgien Overwater

 ISBN:

 9789047704744

 Uitgever:

 Lemniscaat

 uitgavejaar

 2012

 Vertaler uit…:

 Engels: Karin Breuker

 Leeftijd:

 + 10

 Originele titel:

 Muncle Trogg

 AVI:

 8

 Thema’s:

 reuzen, draken

 Prijs: €

 14,95

 

 

Munkel is een kleine reus. Zo klein, dat hij door zijn jongere broer geregeld gepest wordt, want die is al veel groter. Tijdens een schooluitstap krijgt Munkel de kans om kleren van een Kriel aan te doen. Krielen zijn mensen, die vroeger gepest werden door de reuzen, maar sinds ze ‘moordstokken’ hebben gerust gelaten worden. Daarom leven de reuzen ook teruggetrokken in een oude vulkaan, samen met hun gekortwiekte draken. Maar Munkel is zeer geďnteresseerd in de Krielwereld. Door die kleren vindt hij genoeg moed om zich in de krielwereld te begeven. Een gevaarlijke reis, en met zo’n verrassende gevolgen dat de hele reuzenwereld op zijn kop gezet wordt.

Dit vrolijke reuzenverhaal vertelt over een kleine, gepeste reus die veel slimmer is dan zijn soortgenoten en daardoor de held wordt van dit verhaal. Ondanks het gepest laat hij de moed niet zakken, bedenkt plannen die kunnen slagen en is ondernemend en vindingrijk. Hij slaagt erin te ontsnappen uit benarde situaties en zorgt zo voor een spannend en boeiend verhaal vol humor. Het reuzentaaltje is immers grappig, vol nieuwe woorden en grappige vergelijkingen. Soms heb je zelfs een illustratie nodig om helemaal te begrijpen wat er gezegd wordt. Die illustraties zijn kleurrijk en vrolijk. Ze brengen de reuzenwereld mooi in beeld, vooral als het over hun vieze uiterlijk gaat. Het contrast met de Krielen kon niet groter zijn.
Een spannend en vrolijk verhaal, waarin toch heel wat boodschappen verscholen zitten (over pesten, vooroordelen, dieren houden zoals ze zijn en niet belemmeren in hun vrijheid, bang zijn voor het onbekende).


Mik Ghys
januari 2014


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:17 februari, 2014
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2014