· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Broertje ruilen

 Reeks:

 

 Auteur:

 Jan Ormerod

 Aantal blz.

 32

 Illustrator:

 Andrew Joyner

 ISBN:

 9789025864675

 Uitgever:

 Leopold

 uitgavejaar

 2013

 Vertaler uit…:

 Engels: Studio Bos

 Leeftijd:

 + 4

 Originele titel:

 The Swap

 AVI:

 

 Thema’s:

 broertje, zusje, baby, jaloezie, ruilen

 Prijs: €

 13,95

 

 

Mama Krokodil vindt haar baby om op te vreten zo mooi. Met een huid groen als gras en ogen geel als boterbloemen. Hij is dol op visjes en kikkertjes en heeft zo'n lief snuitje. Hij heeft de schattigste schubjes en kleine klauwtjes. Mama is heel de tijd in de weer met de baby en geeft hem kleffe klapzoenen.
Kaatje vindt dit maar niks. Zij is jaloers en vindt dat hij stinkt. Hij is stom en hij kwijlt. Tot overmaat van ramp is er geen plaats meer op mama's schoot en wil zij ook kleffe klapzoenen.
Als zij de volgende dag gaan winkelen, moet Kaatje op kleine broer passen terwijl mama de hoedenwinkel binnengaat.
Kaatje stapt de babywinkel binnen om broertje te ruilen voor een ander dier dat precies goed is. Maar de panda is lastig met eten, de olifant is te spetterig, de tijgertjes zijn te wild, de giraf niet schubbig genoeg en het varkentje niet groen.
Tot slot is er alleen nog het kleine, lieve krokodilletje, mét een nieuwe tand...

Dit fantasierijke prentenboek is uiterst herkenbaar voor zusjes en broertjes en allen 'die denken dat het gras steeds groener is aan de overkant'. Het neemt je mee in een avontuur dat niet altijd klopt met de realiteit, maar je neemt het met gemak voor waar aan door de grenzeloze fantasie.
De karakters zijn eenduidig en daardoor helder herkenbaar. De tekst leest vlot en de vele herhalingen zijn dankbaar voor jonge lezers/kijkers. De humor werkt bevrijdend. De prenten zijn al even fantasierijk. Je herkent de vele dieren die zich gedragen als mensen: de elegante mama, het boze Kaatje, het immer blije baby-broertje, ...
En vooral de vele dieren her en der in de prenten die het ontdekken waard zijn: de poezen die taarten bakken met visjes erin, het schaap dat klokken herstelt, de neushoornbaby in de draagbuidel, de joggende hond, de muis op de moto, enzovoort.
Te veel om op te noemen maar meer dan genoeg om te zoeken, aan te wijzen en te benoemen en om vele kleine nevenverhaaltjes te ontdekken.


Eric Vanthillo
januari 2014


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:17 februari, 2014
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2014