· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 De ridders van Rosande

 Reeks:

 

 Auteur:

 Lydia Rood

 Aantal blz.

 377

 Illustrator:

 (omslag) Arcangel, Hollandse Hoogte

 ISBN:

 9789025864163

 Uitgever:

 Leopold

 uitgavejaar

 2013

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 12

 Originele titel:

 

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 familie, eed, trouw, moed, zoektocht, ridders

 Prijs: €

 15,95

 

 

Jorinde sluipt het kasteel van haar vader uit om op zoek te gaan naar haar zes verdwenen broers. Zij wil niet op het kasteel zitten wachten tot ze moet trouwen. Maar ze heeft geen idee hoe ze aan haar zoektocht moet beginnen en er loert overal gevaar. Is ze wel opgewassen tegen deze taak? Wat heeft ze ervoor over?

Het verhaal speelt zich af in een fictieve, middeleeuwse omgeving met kastelen, ridders, elkaar bekampende heren en arme boeren, knechten en veermannen. Het is opgedeeld in zeven grote delen. Elk deel wordt voorafgegaan door een kort citaat uit een sprookje van Grimm: De zes zwanen. De auteur heeft haar verhaal ook geënt op dit sprookje en het vertoont er een aantal gelijkenissen mee.
Door de veelheid aan personages en de erg uitgebreide beschrijvingen van plaatsen, personen en gebeurtenissen wordt de vaart echter uit het verhaal gehaald. De lezer moet even moedig zijn als Jorinde en blijven doorbijten om het verhaal uit te lezen. En dat is jammer, want de plot en het gegeven van het verhaal zijn zeker de moeite waard. Wie dus doorzet en het volledige plaatje verkrijgt, ziet een moedige jonkvrouw die door haar pienterheid en moed veel meer gedaan krijgt dan de onbesuisde, stoere ridders die enkel met hun zwaard of leger denken.
Wel komt Jorinde dikwijls in een benauwde situatie terecht die dan telkens op het nippertje wordt opgelost. Dat komt iets te veel voor om geloofwaardig te blijven. En in een bepaald hoofdstuk doet Jorinde iets heel merkwaardigs waardoor ze op twee plaatsen tegelijk kan zijn, zodat ze informatie inwint die ze anders nooit kon geweten hebben. Maar dat komt de geloofwaardigheid van het geheel niet ten goede. Of je moet het hele verhaal in het licht van het sprookje van ‘De zes zwanen’ zien waarin ook wonderlijke dingen kunnen gebeuren. Dan wordt het één groot – en erg lang – sprookje. Daar is het verhaal echter niet sprookjesachtig genoeg voor. Hoofse liefde of romantische ontmoetingen tussen ridder en jonkvouw moet de lezer niet verwachten. Het gaat er hard aan toe in de wereld van Jorinde.
De auteur gebruikt soms ook een woordenschat die wat ouderwets en stijf of wat zwaar op de hand overkomt.
Een verhaal met een boodschap in een middeleeuwse omgeving voor moedige doorzetters.


Pol Van Damme
januari 2014


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:12 februari, 2014
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2014