· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Gewist

 Reeks:

 

 Auteur:

 Marco Kunst

 Aantal blz.

 422

 Illustrator:

 (omslag) Marc Suvaal, Lemniscaat

 ISBN:

 9789047705673

 Uitgever:

 Lemniscaat

 uitgavejaar

 2013

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 12

 Originele titel:

 

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 toekomst, overleven, avontuur,

 Prijs: €

 16,95

 

 

In een wereld die volledig door computers wordt beheerd, komt de twaalfjarige Stig plots buiten deze maatschappij te staan. Door een onvoorzichtigheid belandt hij buiten ‘de Stad’ op een enorm vuilnisbelt. Hij weet niet hoe hij hier moet overleven en terug naar de stad kan niet. De Centrale Computer zal er alles aan doen om hem te wissen, uit ieders geheugen te verwijderen, zelfs zijn eigen herinneringen.
Dan ontmoet hij Plijster, een raar mannetje dat een brabbeltaaltje spreekt.

Dit verhaal over de wereld in een verre toekomst geeft geen fraai beeld van een maatschappij die volledig door computers wordt geregeld. Elk leven is uitgestippeld en na tachtig jaar gerecycleerd. De mens is zijn binding met de wereld en de natuur volkomen verloren. En de ideale wereld die door de computer aan iedereen wordt opgelegd, blijkt gigantisch verspillend en vervuilend te zijn. ‘Gewiste mensen’ vallen helemaal terug op de basisbehoefte in het leven: overleven. Doorheen het verhaal ontdekt Stig een deeltje van de echte wereld en hoe het zou kunnen zijn. Hij ontdekt ook wat er ooit – heel erg lang geleden – fout is gelopen.
Na verloop van tijd buiten de Stad overdenkt hij zijn eigen leven en hoe ‘leeg’ dat in de Stad was. Na een aantal indringende en soms hachelijke avonturen, lukt het Sig om, met de kennis die hij heeft opgedaan en geleerd, de Centrale Computer te beïnvloeden. In dat laatste deel wordt het verhaal wel ietwat verwarrend en – letterlijk – zweverig. De auteur wil de lezer echter doen nadenken over zijn bestaan, zijn toekomst en zijn interactie met andere elementen in de wereld, mensen en dingen. In dat laatste deel overheersen ze de dingen die Sig meemaakt. Het maakt het verhaal iets ingewikkelder.
Als filosoof heeft de auteur zijn boodschap in een uitgebreid verhaal verwerkt. De lezer blijft meestal geboeid verder lezen en doet hem/haar regelmatig nadenken over de huidige maatschappij en zijn/haar plaats daarin.
Het verhaal werd in 2004 reeds uitgegeven bij Querido.


Pol Van Damme
januari 2014


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:05 februari, 2014
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2014