· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Het grote piratenboek

 Reeks:

 

 Auteur:

 Reggie Naus

 Aantal blz.

 85

 Illustrator:

 Mark Janssen

 ISBN:

 9789021671864

 Uitgever:

 Ploegsma

 uitgavejaar

 2013

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 9

 Originele titel:

 

 AVI:

 

 Thema’s:

 piraten, informatief

 Prijs: €

 17,95

 

 

Na een inleiding is het boek onderverdeeld in vier grote hoofdstukken waarin de auteur de lezer informeert over alle aspecten van het piratenleven. In elk hoofdstuk worden één of twee beroemde piraten extra belicht. Zij krijgen ook een paginagrote portretillustratie. Allerlei weetjes over het piratenleven en het wel en wee worden beschreven. Helemaal vooraan staat een overzichtskaart waar de meeste piraten opereerden en aan de binnenzijde van de achterflap krijgt de lezer nog een schatkaart en een stickervel. Een aantal woorden worden achteraan het boek verklaard.

Een erg kleurrijk en met heel veel illustraties voorzien boek dat de jonge lezer een beeld geeft over waarom er piraten waren en hoe ze leefden. Maar ook wat er gebeurde als ze werden gevangen genomen en veroordeeld.
Toch schetsen de auteur en de illustrator een eerder positief en avontuurlijk beeld van het piratenbestaan. In ‘Leven onder het doodshoofd’ van Ed Franck wordt het piratenleven veel minder rooskleurig beschreven.
Een aantal typische kenmerken over het piratenleven die algemeen worden aangenomen blijken ontsproten aan de fantasie van auteurs van piratenverhalen en dus in werkelijkheid onbestaand. Ook dat wordt door de auteur duidelijk gemaakt. Hij verduidelijkt ook waarom het piratenleven zo plastisch en avontuurlijk werd voorgesteld. Hoewel hij dus enerzijds een aantal elementen over piraten ontraadselt, blijft hij toch deze elementen gebruiken en houdt de lezer nog steeds het typische beeld van piraten voor ogen.
Een mooi verzorgde uitgave met heel veel – soms dubbele-paginagrote – kleurrijke illustraties.


Pol Van Damme
januari 2014


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:05 februari, 2014
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2014