· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Iedereen bleef brood eten

 Reeks:

 

 Auteur:

 Do Van Ranst

 Aantal blz.

 448

 Illustrator:

 

 ISBN:

 9789058388438

 Uitgever:

 De Eenhoorn

 uitgavejaar

 2013

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 15

 Originele titel:

 

 AVI:

 9 / AVI-PLUS

 Thema’s:

 Eerste Wereldoorlog, vriendschap, verliefd

 Prijs: €

 22,50

 

 

Ieper 1914. Langzaam rukt de Eerste Wereldoorlog op naar Ieper en zorgt voor onrust en onzekerheid bij Simon en Nele. Als verliefd koppel proberen ze zoveel mogelijk tijd bij elkaar door te brengen maar de oorlog is alom tegenwoordig. Nele is de dochter van de bakker waar Simon als broodbezorger voor werkt. Nele besluit om als verpleegster aan het front te gaan helpen terwijl Simon zich niet aangesproken voelt bij de oproep om te komen vechten. Onder impuls van zijn vader, die zelf met zijn kreupele arm het vaderland niet kan dienen, vertrekt Simon uiteindelijk toch met zijn vriend Kamiel naar de gevechtslinies. De drie jongeren ervaren de oorlogsgruwel elk op hun manier...

Dit lijvige boek vertelt afwisselend vanuit het vertelperspectief van Simon en dat van Nele de gruwel van de Eerste Wereldoorlog en hoe ze vanuit hun jeugdige overmoed leren omgaan met de wreedheid en ellende, de ontelbare slachtoffers die zowel fysiek als psychisch de ergste dingen meemaken. En te midden van al die ellende vertelt Do Van Ranst ook het menselijke verhaal van Nele en Simon, hun liefde, verlangen en gemis, hun verdriet en jaloezie.
Zijn vertelstijl is sec, recht door zee maar net daardoor grijpt het de lezer naar de keel.
Het verhaal is ook enorm historisch gekaderd zodat het behalve boeiende levenslessen ook nog leest als een interessante historische roman.
Naar aanleiding van de herdenking van 100 jaar Groote Oorlog mag dit boek zeker niet ontbreken. Het zal jongeren een leerrijke kijk bieden op een stuk Belgische geschiedenis dat misschien zich in tijd ver van hun bed situeert maar nog steeds qua oorlogsgegeven brandend actueel blijft.
De verschillende personages zijn goed uitgediept en levensecht geschetst met hun angsten, verlangens, eigenaardigheden, dromen,...
Aan het einde van de oorlog zijn er niet alleen de fysieke littekens bij Simon en Nele maar mentaal hebben ze ook wel een zware knak gekend. Ook daarin laat de auteur in zijn verhaal geen twijfel over en vertelt onverbloemd hoe moeizaam het verwerkingsproces en herstel verloopt.

 

Hilde Umans
december 2013


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:19 januari, 2014
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2014