· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 De show van je leven

 Reeks:

 Flavia De Luce

 Auteur:

 Alan Bradley

 Aantal blz.

 269

 Illustrator:

 (omslag) Huw Evans, Davy van der Elsken

 ISBN:

 9789021807355

 Uitgever:

 Luitingh ~ Sijthoff

 uitgavejaar

 2013

 Vertaler uit…:

 Engels: Ineke van Bronswijk

 Leeftijd:

 + 11

 Originele titel:

 I Am Half-Sick of Shadows

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 moord, sneeuw, eenoudergezin, Engels landgoed

 Prijs: €

 18,95

 

 

Flavia’s vader heeft het landhuis verhuurd aan een filmcrew. Die willen in het landhuis een film komen opnemen met een beroemde filmdiva. Iedereen in het landhuis wil wel een praatje met haar slaan, maar enkel Flavia slaagt erin om wat meer contact met haar te krijgen. Maar dan wordt er een lichaam gevonden, gewurgd met een stuk film. Nieuwsgierige Flavia steekt haar neus in het onderzoek.

De Flavia De Luce verhalen blijken immens populair en dit boek is al het vierde verhaal met Flavia in de hoofdrol. Al heeft dat verhaal zelf eigenlijk weinig om het lijf en is er van spanning dan ook nergens sprake. Heeft de populariteit dan te maken met de eigenwijze en nieuwsgierige Flavia die haar neus overal tussen steekt en zodoende een aantal mensen op de zenuwen werkt? Of is het het gekibbel tussen de drie zussen  dat  voor de animo zorgt?
In ieder geval kan Flavia op de sympathie van de lezer rekenen door haar ‘recht-voor-de-raap’ uitspraken en haar kinderlijke naïviteit. Wat niet wil zeggen dat ze dom is, integendeel. Ze is bijzonder pienter en merkt dingen op die anderen helemaal over het hoofd zien. Daarnaast legt ze verbanden zodat de moord kan opgelost worden en de dader ontmaskerd wordt.
Toch wordt er geduld verwacht van de lezer, want vooraleer de setting helemaal in orde is en de moord eindelijk wordt gepleegd is het verhaal al ongeveer half voorbij. Lezers die bij dit deel ‘instappen’ missen waarschijnlijk een aantal elementen die in voorgaande verhalen aan bod zijn gekomen en daardoor zullen ze een aantal dingen minder goed kunnen volgen.
Al bij al een heel gewoon moordverhaal dat door een elfjarige wordt ontrafeld. De uitgebreide randbeschrijvingen geven de lezer een beeld van het gebeuren maar geven weinig vaart aan het verhaal. Dat kuiert gezapig voort vanuit het standpunt van Flavia. De lezer weet dus ook wat Flavia ziet, denkt, zegt, veronderstelt en doet, door haar ogen.  Het verhaal speelt zich ook een hele tijd geleden af op het Engelse platteland.
Voor liefhebbers van rustig ontwikkelende verhalen met karakteristieke personages.


Pol Van Damme
november 2013


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:15 december, 2013
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2013