· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Lawaai dat nooit stopt

 Reeks:

 De Chaos, deel 3

 Auteur:

 Patrick Ness

 Aantal blz.

 527

 Illustrator:

 Studio Marlies Visser

 ISBN:

 9789048816316

 Uitgever:

 Moon

 uitgavejaar

 2013

 Vertaler uit…:

 Engels: Ineke Lenting

 Leeftijd:

 + 14

 Originele titel:

 Monsters of Men

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 toekomst, machtsstrijd, verzet, verliefd

 Prijs: €

 19,95

 

 

De spakkels, de oorspronkelijke bewoners van Nieuwe Wereld, vallen Nieuw Prentissdorp aan. Net nu Todd de burgemeester in zijn macht had en het verzet onderweg was om het dorp in te nemen. Er zit voor Todd niets anders op dan de burgemeester weer vrij te laten want het leger gehoorzaamt hem blindelings. En dat lijkt de enige mogelijkheid om de spakkels te stoppen. Het wordt een reusachtig bloedbad, dat alleen maar kan gestopt worden dankzij de hulp van de verkenners van de nieuwe kolonisten die onderweg zijn. Omdat die verkenners die nieuwelingen toch niet kunnen laten landen in een wereld vol oorlog, worden ze onmiddellijk de strijd in gesleurd. Er komen wapenstilstanden, onderhandelingen, verschillende personen proberen de overwinning of de macht naar zich toe te trekken, en ondertussen proberen Todd en Viola zich staande te houden. Ze beseffen hoe belangrijk ze zijn voor de toekomst van deze planeet, maar er is ook het feit dat ze nog lang niet van de invloed van de burgemeester af zijn. Het wordt nog een keiharde, vreselijke strijd vooraleer er een nieuwe toekomst kan starten.

Dit laatste deel van de trilogie moet niet onderdoen voor de voorgaande delen, ‘Het mes dat niet wijkt’ en ‘Het donkere paradijs’. De strijd is op zijn hoogtepunt en de verschillende spelers hebben zeer uiteenlopende motieven om vrede te willen bereiken. In deze eindstrijd komen de karakters van de verschillende personages nog beter tot uiting, hun verborgen kantjes, hun achterliggende motieven. Ook de nieuwe kolonisten spelen een belangrijke rol, het is dan ook voor hen dat de strijd zo hoog oploopt.
Vooral sterk is de manier waarop de spakkels omgaan met de Herrie, de gedachten van al wat leeft die ze allemaal kunnen horen. Zij zijn er in geslaagd om die Herrie als hun gemeenschappelijke taal te gebruiken. Zij denken en voelen als één, ze kunnen alles zien wat één van hen ziet. Ze zijn met ongelooflijk veel spakkels, maar hebben één bewustzijn. Fascinerend, en boeiend om te volgen hoe de mens probeert hiermee om te gaan.
De strijd tussen de twee volkeren loopt uit op een strijd tussen Todd en de burgemeester. Een climax met toch nog een onverwachte wending aan het slot.
Deze trilogie biedt een intrigerend verhaal, dat je voortdurend laat nadenken over het leven, over keuzes maken en over trouw en hoop. Een aanrader voor iedereen!


Mik Ghys
november 2013


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:07 december, 2013
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2013