· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Vogel zonder vleugels

 Reeks:

 

 Auteur:

 Kerry Drewery

 Aantal blz.

 256

 Illustrator:

 (omslag) Myung Beekman

 ISBN:

 9789026607486

 Uitgever:

 Callenbach

 uitgavejaar

 2013

 Vertaler uit…:

 Engels: Mieke Prins

 Leeftijd:

 + 14

 Originele titel:

 A dream of lights

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 Noord-Korea, gevangenkamp, vlucht

 Prijs: €

 17,95

 

 

Yoora woont in een klein dorp ergens in Noord-Korea. De Grote Leider houdt iedereen voor wat het beste voor hen is. Yoora doet dan ook alles wat ze moet doen om de Grote Leider ter wille te zijn. Toch sluipen er vragen in Yoora’s hoofd en ze praat er in het geheim over met haar vriend tijdens de nachten dat ze wegsluipt uit haar huis. Maar op een dag wordt haar familie opgepakt en afgevoerd. Heeft haar vriend haar verraden? Het leven in het strafkamp is ondraaglijk zwaar. Kan Yoora dit overleven?

Dit keiharde verhaal raakt de lezer als een mokerslag. Onze Westerse instelling maakt het haast onmogelijk om ons in te leven in de situatie van Yoora en haar familie. Het is bijna niet te begrijpen dat een heel volk zodanig wordt geïndoctrineerd dat zij alles doen wat het regime hen opdraagt en zich niet bewust zijn van een ander soort leven dan wat zij ervaren. Angst voor ongekende repressie en wegvoering naar een afschuwelijk strafkamp maakt de mensen monddood. Dat er toch enig verzet is, lijkt haast onmogelijk.
Het zestienjarig meisje Yoora kent geen ander leven dan het haast middeleeuwse leven dat ze samen met haar familie en de andere dorpelingen leidt in een plattelandsdorp. De angst voor verklikking is diep geworteld in de hoofden van de mensen. Er is geen vrolijkheid, geen plezier, geen uitzicht op een beter leven. Het kan alleen maar slechter. En net die gedachte schiet wortel in Yoora’s hoofd: is dit dan het ‘goede’ dat de Grote Leider met hen voorheeft?
De onmenselijke behandeling in het strafkamp en de sadistische instelling van de bewakers maken het leven van de gevangenen tot een hel waar de dood als een bevrijding wordt gezien.
Het verhaal wordt heel erg realistisch verteld en de lezer gaat huiverend en verontwaardigd mee in de horror die Yorra beleeft. Dat er toch nog enig lichtpunt in haar leven komt, dankt ze aan de liefde van haar familie en enkele medegevangenen die ondanks alles toch iets van hun menselijke waardigheid hebben behouden.
Een erg beklijvend verhaal over een weinig herkenbare samenleving dat lang blijft nawerken in het hoofd van de lezer.
Een aanrader die sterke gelijkenissen heeft met ‘Schaduwliefde’ van Ruta Sepetys.


Pol Van Damme
november 2013


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:07 december, 2013
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2013