· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 De wereld van Tolkien

 Reeks:

 

 Auteur:

 Gareth Hanrahan

 Aantal blz.

 80

 Illustrator:

 Peter McKinstry

 ISBN:

 9789002025778

 Uitgever:

 Standaard Uitgeverij

 uitgavejaar

 2013

 Vertaler uit…:

 Engels

 Leeftijd:

 + 11

 Originele titel:

 Tolkien’s World

 AVI:

 

 Thema’s:

 fantasy, figuren, plaatsen, wapens

 Prijs: €

 16,95

 

 

Het boek geeft ‘een inleiding tot de volkeren en plaatsen van midden-aarde’. Alle verschillende figuren en plaatsen uit de wereld van Tolkien worden verduidelijkt aan de hand van korte teksten en heel veel illustraties. Opgenomen foto’s geven meestal wapens weer die door de volkeren worden gebruikt. De illustraties geven de personages en plaatsen weer zoals de illustratoren ze hebben geďnterpreteerd.

In dit boek op groot formaat krijgt de lezer een beeld van de personages en plaatsen die in het verhaal ‘In de ban van de Ring’ van Tolkien een rol spelen. Elke illustrator heeft uiteraard zijn eigen interpretatie en zodoende krijgt de lezer/kijker een beeld zoals deze illustrator dit in zijn hoofd heeft. Niet alle illustraties zijn van hetzelfde niveau. De dubbelpagina grote illustraties lijken computergemaakt en zijn nogal ‘plat’. Ze hebben geen diepgang en lijken geďnspireerd op de films die verschenen zijn over dit verhaal. De zwart-wit illustraties komen meestal beter tot hun recht.
Het is echter onduidelijk wat het doel is van deze uitgave. Want ondertussen zijn de films en de daaruit voortvloeiende publicaties al zo gekend dat deze uitgave weinig nieuw materiaal aanbrengt. En een lezer die het verhaal van Tolkien net ontdekt, maakt zich beter een eigen invulling van de personages en plaatsen van Midden-aarde dan dat iemand anders dat voor hem/haar moet doen.
Een mooi verzorgde uitgave die toch ietwat overbodig overkomt.


Pol Van Damme
november 2013


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:08 december, 2013
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2013