· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 De Grote Verliezer

 Reeks:

 

 Auteur:

 Karen Dierickx

 Aantal blz.

 350

 Illustrator:

 (omslag) J. Maes & L. Braekers

 ISBN:

 9789462340299

 Uitgever:

 Abimo

 uitgavejaar

 2013

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 12

 Originele titel:

 

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 Eerste Wereldoorlog, vlucht, gezin

 Prijs: €

 16,95

 

 

Margrietje is helemaal onwetend over wat er zich in de wereld afspeelt. Als dan de Eerste Wereldoorlog uitbreekt en haar vader naar het front vertrekt, krijgt zij de taak om een oogje op haar broers en kleine zus te houden. Enkele weken later moeten ze toch op de vlucht en dat is een traumatische ervaring. Toch is ook dit geen oplossing en het gezin keert terug naar huis. Daar krijgt Margrietje nog meer verantwoordelijkheid omdat haar moeder uit werken gaat en haar broers steeds maar verder op ontdekking willen gaan. Hoe kan zij hen dan in het oog houden? Ze moet dan wel mee. Maar dat brengt haar erg dicht bij de mysterieuze dodendraad.

Het verhaal wordt volledig verteld door Margrietje in de ik-vorm. Daardoor weet de lezer ook niet meer dan wat Margrietje ziet of meemaakt of denkt. Margrietje wordt geschetst als een eerder naïef jong meisje dat weinig verder kijkt dan de dijk waarachter hun huisje gebouwd is. Zo merkt zij niet dat haar moeder zwanger is en is dan heel verwonderd als ze een zusje bij heeft gekregen. Anderzijds voelt ze zich erg schuldig over de dood van een jonger broertje dat verdronken is terwijl zij hem eigenlijk in het oog moest houden. Dat maakt dat zij zich tot het uiterste inzet om haar andere broers en kleine zusje extra in de gaten te houden.
Hoewel het verhaal een heel chaotische en paniekerige tijd beschrijft, kan het de lezer toch maar weinig beroeren.
Er is schaarste, maar de lezer krijgt nooit de indruk dat de kinderen of de mensen honger lijden, dat ze bang zijn (hoewel Margrietje dat wel zegt) of wat dan ook. Het verhaal lijkt, wat gevoelens betreft, wat afstandelijk verteld, minder doorleefd.

Het verhaal speelt zich af in de periode van 1914 – 1915 tijdens het begin van WO I. De vlucht naar Hulst was voor het gezin het grootste probleem terwijl de zwerftochten van de jongens voor hen eerder avontuurlijk en spannend waren.
Het gegeven van de dodendraad komt pas laat in het verhaal en komt weinig bedreigend over. Wat Margrietje het spannendste vindt om te doen, komt bij de lezer eerder vrij gewoontjes en ongevaarlijk over.
Het verhaal eindigt bijna drie jaar voordat de oorlog eindigde, maar toch heeft Margrietje er dan al een heel hoopvol gevoel bij. Dat is toch wel wat voorbarig.
Wat het verhaal wel aanhaalt, is het feit dat de oorlog zich niet enkel afspeelde aan het front en dat er langs de Nederlandse grens een nauwelijks doordringbare barrière stond die het leven voor vele mensen nog moeilijker maakte.
In het vooruitzicht van de herdenking van het begin van de Eerste Wereldoorlog vormt dit boek één van de vele verhalen die zich in die periode afpelen.



Pol Van Damme
november 2013


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:28 november, 2013
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2013