· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Het mes dat niet wijkt

 Reeks:

 De Chaos, deel 1

 Auteur:

 Patrick Ness

 Aantal blz.

 479

 Illustrator:

 Studio Marlies Visser

 ISBN:

 9789048818679

 Uitgever:

 Moon

 uitgavejaar

 2013

 Vertaler uit…:

 Engels: Ineke Lenting

 Leeftijd:

 + 14

 Originele titel:

 The Knife of Never Letting Go

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 toekomst, machtsstrijd, verzet, verliefd

 Prijs: €

 10,00

 

 

Todd is de laatste jongen in Prentissdorp. Wanneer hij dertien wordt, zal hij ingewijd worden in het geheim van het dorp en volwassen worden. In zijn wereld is het normaal dat mannen alle gedachten van de anderen kunnen horen, een voortdurende Herrie. Alleen de gedachten van vrouwen zijn onhoorbaar. Daarom zijn er ook geen vrouwen in Prentissdorp. Wanneer Todd in het moeras een meisje ontmoet dat met een ruimteverkenningsvoertuig neergestort is, wil hij haar behoeden voor de mannen van het dorp. Samen met haar vlucht hij naar de hoofdstad. Onderweg moeten ze heel wat gevaren doorstaan, want de vlucht van Todd veroorzaakt grote onrust in Prentissdorp. Burgemeester Prentiss start een zoektocht waarbij iedereen die ze tegen komen in gevaar verkeert. Want de burgemeester wil President van de hele Nieuwe Wereld worden. Maar eerst wil hij Todd onderwerpen. En die probeert op alle mogelijke manieren te ontsnappen, en ondertussen het meisje Viola veilig in de hoofdstad te krijgen.

Deze Nieuwe Wereld die hier voorgesteld wordt, zit vol lawaai en herrie. Toen de mens op deze planeet landde, merkte hij dat de gedachten van al wat leeft hoorbaar waren, behalve die van vrouwen. Deze constante herrie in hun hoofd maakte heel wat mannen gek, maar voor wie overleefde, begon een nieuwe leefwijze, ook al verliep de kolonisatie van de planeet minder vlot dan verwacht. De machtswellustige burgemeester Prentiss wil die hele wereld onder zich krijgen, en heeft daar alles voor over. Hij heeft geoefend in mentale manipulatie en is er erg goed in. Todd is de onschuld zelve, hij kijkt uit naar de dag van zijn volwassenheid en beseft niet dat hij daar zijn onschuld zal verliezen. Zijn ontsnapping gebeurt dan ook niet omdat hij er zo’n zin in heeft, maar omdat hij door zijn opvoeders gedwongen wordt. Tijdens zijn tocht met Viola leert hij de wereld en zijn bewoners beter kennen. Hij ontdekt ook het grote geheim van Prentissdorp en wil daar niets mee te maken hebben. Toch verliest hij zijn onschuld in zijn pogingen om alle aanslagen te overleven. Hij raakt ook erg gesteld op Viola en wil haar absoluut redden van de bewoners van Prentissdorp. Een levensgevaarlijke en vermoeiende opdracht.
Dit knap opgebouwde verhaal in een fascinerende wereld sleurt je mee in een spannend avontuur. De dreiging die je voortdurend voelt verhoogt de spanning en het tempo van het verhaal. Een fascinerende aanrader in een uitzonderlijk boeiend universum.


Mik Ghys
november 2013 


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:07 november, 2013
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2013