· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Ik juich voor jou

 Reeks:

 

 Auteur:

 Edward van de Vendel

 Aantal blz.

 43

 Illustrator:

 Wolf Erlbruch

 ISBN:

 9789045115764

 Uitgever:

 Querido

 uitgavejaar

 2013

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 8

 Originele titel:

 

 AVI:

 

 Thema’s:

 poëzie, dieren, sport

 Prijs: €

 10,00

 

 

De grappige tekeningen van sportende dieren die Erlbruch eerder maakte voor zijn Kinderzimmerkalender doorheen verschillende jaren, inspireerden van de Vendel tot speelse gedichten over dieren en sport. Ontroering en humor gaan hierbij hand in hand.
Hoe de opperste concentratie je als sporter even doet afwezig zijn om daarna bejubeld terug te keren, hoe bomen langzaam groeien zonder strijd en zonder weet van de tijd, hoe breiende oma's je zin in buitensport danig kunnen verpesten, hoe het zou zijn als sporters midden in hun actie plots zouden bevriezen, hoe het water in het zwembad je kan passen als een perfecte jas, enzovoort enzoverder, tot hoe this varkentje his dream realiseerde tot een oinksolutely turnkampioen.
De prozaïsche gedichten zijn helder en al even fijn en humoristisch als de prenten. Van de Vendel maakt van elk gedicht haast een verhaal dat je verrast, verblijdt en doet  reflecteren over je eigen relatie met de sport en het leven.
Inhoudelijk zijn ze erg verschillend. Sommige heel concreet en andere meer filosofisch. Voor ieder wat wils dus.
De prenten van Erlbruch zijn ware pareltjes vol humor en relativering. De blije huppelende kikker in haar bloemenkleedje, de dikkige kogelslingerende neushoorn, de tennispoes in haar hagelwit tenuetje, de wachtende dieren in badpak op de springplank, het bommende varkentje net voor hij in het water splasht, het atletische varkentje tussen de ringen, enzovoort enzoverder. Te veel om op te noemen, maar stuk voor stuk prenten die je zou willen ophangen. Om uren naar te kijken. En zo zijn we terug bij het kalenderverhaal...


Eric Vanthillo
oktober 2013


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:30 oktober, 2013
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2013