· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Hotdog

 Reeks:

 

 Auteur:

 Arja Veerman

 Aantal blz.

 99

 Illustrator:

 Brenda Kuijpers

 ISBN:

 9789044819151

 Uitgever:

 Clavis

 uitgavejaar

 2013

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 10

 Originele titel:

 

 AVI:

 6

 Thema’s:

 dood, voodoo, humor, avontuur, familie

 Prijs: €

 14,95

 

 

De moeder van Doenja is plots gestorven en wordt begraven. Doenja weet niet goed hoe ze zich moet voelen. Haar oom wil haar opvrolijken met een halsketting. Is die van haar moeder geweest? Doenja heeft haar twijfels. Met haar vrienden wil ze het geheim oplossen. Ze komt in een vreemd avontuur terecht.

De kist zakt langzaam in de grond. Doenja kijkt omlaag. Daar gaat ze dan, haar mooie moeder. Vorige week is ze ontploft. Haar borstvergroting bleek een bom te zijn.’ Als openingsscène kan dit wel tellen! De toon is in één keer gezet! Het hele verhaal hangt aan elkaar met bizarre en vreemde gebeurtenissen die helemaal niks met Doenja te maken hebben. Ze rolt van de ene onwaarschijnlijke gebeurtenis in de andere.
De verschillende personages zijn al even bizar. Haar vader zegt droog: ‘Het leven gaat verder’ en heropent zijn frituur na de begrafenis. De oom van Doenja is speciaal overkomen uit een ver land, maar blijft nu toch maar bij Doenja en haar familie. Hij is niet echt te vertrouwen en kijkt wel eens te diep in het glas. Door hem komt Doenja in aanraking met een nog vreemdere figuur die zijn overleden hond wil doen herrijzen. Hij heeft de hulp ingeroepen van een indiaan die zogezegd aan voodoo doet maar heel andere bedoelingen heeft.
De humor in het verhaal is van een soort die mogelijk niet door iedereen zal gesmaakt worden. Het verhaal wordt verteld door de auteur vanuit het standpunt van Doenja. Zij lijkt ook al een bijzonder meisje te zijn dat er vreemde gedachtesprongen op nahoudt.
De grijzige illustraties zijn erg statisch en doen kinderlijk aan voor de beoogde doelgroep. Ook de gebruikte taal en zinsbouw lijkt voor jongere kinderen.
Een kort verhaal dat bij de lezer vreemd kan overkomen en niet iedereen zal kunnen overtuigen.


Pol Van Damme
september 2013


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:10 oktober, 2013
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2013