· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Shadow

 Reeks:

 

 Auteur:

 Petrus Dahlin, Lars Johansson

 Aantal blz.

 416

 Illustrator:

 (omslag) Elisa Lazo de Valdez/Scanpix

 ISBN:

 9789045202709

 Uitgever:

 Karakter Uitgevers

 uitgavejaar

 2013

 Vertaler uit…:

 Zweeds: Corry van Bree

 Leeftijd:

 + 15

 Originele titel:

 Skuggan

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 thriller, voodoo, pesten, vriendschap, liefde

 Prijs: €

 17,95

 

 

Shadow is op de vlucht. Ze is in het verre en koude Zweden beland terwijl haar thuis in warme tropische streken ligt. Ze is erg wantrouwig en blijft zoveel mogelijk uit de buurt van alles en iedereen. Tot Ruben haar vindt. Ruben is absoluut geen held maar wil haar toch helpen. Maar de achtervolgers van Shadow hebben bijzondere methodes om Shadows spoor op te pikken. Ook Shadow beschikt over bijzondere krachten waar Ruben geen idee van heeft. Samen met een vriendin komt hij in een ongekende wereld terecht waarin niemand nog veilig is.

Op een bijzonder overtuigende manier nemen de auteurs de lezer mee in een ongekende wereld; die van voodoo. Nergens in het verhaal komt deze praktijk ongeloofwaardig over, integendeel. Het gebruik van voodoo en de gevolgen ervan zijn bepalend voor het verloop van het verhaal.
De personages in dit verhaal zijn erg uitgesproken figuren. Shadow is een meisje dat zich in elke situatie weet te handhaven. Maar ze is verdreven uit haar dorp, waar ze een belangrijke positie zou verwerven. Nu is ze op de vlucht voor de witchdoctors die het op haar leven gemunt hebben.
Ruben is een stille, zelfs teruggetrokken jongen die erg lijdt onder de pesterijen van enkele klasgenoten. Door zijn contact met Shadow evolueert hij en stijgt zijn eigenwaarde. Hij neemt zelfs beslissingen die hij ervoor niet mogelijk achtte. Ook een vriendin van Ruben verandert onder invloed van Shadow. Maar Shadow zelf verandert ook naarmate het verhaal verder verloopt.
Al deze personages worden uitvoerig en heel realistisch beschreven.
Het verhaal wordt verteld door een alwetend auteur die vertelt vanuit de verschillende personages.
Hoe Shadow in Zweden geraakt is en waarom, wordt in verschillende fragmenten doorheen het verhaal geweven en staat cursief gedrukt.
Het verhaal heeft bijzonder veel vaart en laat de lezer niet los. De opbouw is bijzonder sterk en voert naar een zinderende finale. Het einde is open maar hoopvol.
Een bijzonder sterke aanrader!


Pol Van Damme
september 2013


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:24 september, 2013
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2013