· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Promille

 Reeks:

 

 Auteur:

 Helen Vreeswijk

 Aantal blz.

 281

 Illustrator:

 

 ISBN:

 9789022328439

 Uitgever:

 Manteau

 uitgavejaar

 2013

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 14

 Originele titel:

 

 AVI:

 9

 Thema’s:

 alcohol, verslaving

 Prijs: €

 19,95

 

 

Angela is 14. Op een dag raakt ze bevriend met een groepje jongeren dat veel in het park afspreekt. Ze roken, drinken en maken pret. Bij hen leert Angela alcohol drinken. Bier of wijn vindt ze maar niks, maar mixdrankjes bevallen haar erg. Ze drinkt steeds meer, tot ze tijdens een feestje bewusteloos geraakt en naar het ziekenhuis gebracht wordt. Haar ouders staan versteld van de diagnose en willen haar helpen. Maar ze kan niet onmiddellijk aan een afkickprogramma beginnen en slaagt er nog steeds in om ongezien te drinken. Om aan geld te komen om drank te kopen steelt ze, maar wanneer dat begint op te vallen moet ze een andere manier vinden. Pillen verkopen lukt een poosje, maar uiteindelijk verkoopt ze zelfs zichzelf…

Dit realistische verhaal over de verslaving van Angela is uit het leven gegrepen. Vreeswijk schrijft steeds vanuit haar eigen ervaringen bij de politie en kan daardoor een scherp en eigentijds beeld neerzetten van jongeren en hun problemen. Angela beseft zelf niet dat ze verslaafd is, ook al heeft ze steeds meer alcohol nodig om de dag door te komen. Ze zoekt zelf geen hulp, maar als haar ouders haar verplichten vindt ze dat eigenlijk niet zo erg. Toch gaat ze nog tot het uiterste om haar verslaving te behouden. De nadruk ligt ook op de vrienden die haar aanzetten om te drinken, die haar het gevoel geven dat ze pas iets betekent als ze gedronken heeft. Ook al lachen ze haar uit wanneer ze dronken is. Vermengd in het verhaal van Angela zit het verhaal van het politieteam dat zich bezighoudt met drugs. Angela’s vader werkt daar en het is dan ook een hele schok voor hem als Angela toegeeft drugs verkocht te hebben om haar verslaving te bekostigen.
Dit is een vlot leesbaar relaas van een gelukkige tiener die in de problemen geraakt door drank en drugs. Het is ook een waarschuwing voor alle lezers, een voorbeeld van hoe snel het fout kan gaan.


Mik Ghys
augustus 2013 


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:08 september, 2013
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2013