· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 De ontvoering

 Reeks:

 De legende van de
 Wachters

 Auteur:

 Kathryn Lasky

 Aantal blz.

 235

 Illustrator:

 (omslag) Ravensburger Verlag

 ISBN:

 9789022328484

 Uitgever:

 Manteau

 uitgavejaar

 2013

 Vertaler uit…:

 Engels: Emmy Middelbeek

 Leeftijd:

 + 11

 Originele titel:

 The Guardians of Ga’Hoole. The Capture

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 uilen, gevangenschap, verzet, moed

 Prijs: €

 13,95

 

 

Soren is een jonge uil, nog maar net uit het ei en onwetend van het gevaar dat op de loer ligt. Op een nacht valt Soren uit het nest – of is hij geduwd? – en wordt hij ontvoerd door vreemde uilen. Hij komt in een vreemde kolonie terecht waar nog vreemdere regels gelden. Soren weet dat er iets niet klopt maar hij weet ook dat hij maar op één manier zou kunnen ontsnappen: al vliegend. Maar dat heeft hij nog nooit gedaan!

Dit oorspronkelijk Engelstalige verhaal is al tien jaar geleden verschenen maar nu pas naar het Nederlands vertaald. Iets wat wel verwonderlijk is want dit pareltje houdt de lezer geboeid van begin tot einde. Een echt dierenverhaal voor al iets gevorderde lezers is niet evident maar dit verhaal staat als een huis. Het bevat zoveel elementen dat elke lezer er iets zal in kunnen terug vinden.
Een wat minder belezen lezer kan genieten van het bijzondere verhaal. Maar onder dat avontuurlijke zitten nog heel wat meer lagen die door meer doordenkende lezers ontdekt kunnen worden. Waarna er parallellen kunnen getrokken worden met de ‘mensenwereld’ en gebeurtenissen die daar plaatsvinden. Totalitaire regimes, onderdrukking, hersenspoeling, ondergronds verzet, vrijheid, ontvoering, kinderarbeid … en nog heel wat meer. Het zet de lezer aan het denken over zijn eigen situatie of gelijkaardige situaties elders.
De verschillende uilen zijn zeer herkenbaar, ‘menselijk’ beschreven zonder onrecht te doen aan de uilen zelf. En hoewel het eigenlijk vreselijke toestanden beschrijft, wordt het verhaal nooit zwaar op de hand of moraliserend. Integendeel, Soren blijft hopen en werken aan een mogelijkheid om te ontsnappen. Hij heeft soms geniale invallen zonder dat hij dat zelf beseft. Ook blijft hij er erg bescheiden onder en wordt hij niet overmoedig, noch hoogmoedig. De vriendschap met een heel praktisch ingesteld uiltje helpt hem om zijn ideeën te realiseren.
Een echte aanrader.

 

Pol Van Damme
juni 2013


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:04 juli, 2013
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2013