· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Broergeheim

 Reeks:

 

 Auteur:

 Emiel de Wild

 Aantal blz.

 168

 Illustrator:

 (omslag) Getty Images

 ISBN:

 9789025862046

 Uitgever:

 Leopold

 uitgavejaar

 2013

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 10

 Originele titel:

 

 AVI:

 7

 Thema’s:

 brieven, geheim, broers, gezin

 Prijs: €

 13,95

 

 

Joeri moet plots gaan logeren bij zijn oma. Hij weet niet wat hem overkomt en vraagt naar zijn broer Stefan. Waarom komt die niet mee? Hij probeert hem te bellen, maar dat lukt niet. Zijn moeder geeft hem telkens een ontwijkend antwoord als ze opbelt. Joeri besluit zijn broer een brief te sturen. Hij krijgt echter geen antwoord. Hij blijft schrijven. Dan wordt hij terug opgehaald en blijkt dat zijn ouders verhuisd zijn. In het nieuwe huis is zelfs geen kamer voor Stefan! Joeri snapt er niets van en mag niets vragen aan zijn ouders. Wat is er toch aan de hand?

Het verhaal is opgebouwd als een brievenverhaal. De lezer krijgt de brieven te lezen die Joeri aan zijn broer schrijft. De lezer krijgt dan ook een beeld van de ouders en omgeving van Joeri zoals hij ze ziet en ervaart, wat hij denkt en voelt en veronderstelt. De psychologie van de verschillende personages wordt goed verwoord en de andere kinderen die Joeri in de school ontmoet worden levensecht beschreven.
De brieven zijn in drie grote ‘bundels’ samengebracht door Joeri. De lezer krijgt de laatste brief eerst te lezen om dan terug te keren naar het begin.
Eerst is Joeri ongerust, later wordt hij kwaad en het frustreert hem dat niemand hem iets vertelt. Daarin zal de lezer zich wel in kunnen herkennen. Veel moeilijker wordt het als de lezer de ware toedracht te weten komt. De ouders van Joeri en Stefan zijn door wat er gebeurd is zo over hun toeren geraakt dat ze niet normaal meer reageren. Joeri’s moeder lijkt op den duur manisch-depressief te worden. Het ene moment vol plannen en energie om enkele dagen later apathisch of tegenstrijdig te reageren. Het is voor de lezer dan ook volkomen duidelijk waarom Joeri zo heftig reageert. Hij krijgt nergens steun, nergens een houvast en hij tast volledig in het duister. Het komt bij de lezer ook enorm hard aan als de waarheid aan het licht komt. Doorheen Joeri’s beschrijvingen van zijn broer komt die over als een puber die al wel eens botst met zijn ouders maar niets ernstiger. En Joeri kijkt op naar zijn broer. Zij lijken goed met elkaar te kunnen opschieten.
Is het verhaal eerst intrigerend en wil je als lezer ook weten wat er aan de hand is, dan komt het verhaal in een totaal ander daglicht te staan als de waarheid bekend wordt. Het geheel wordt dan erg onwaarachtig. De (volwassen) lezer beseft dan toch dat er in het gehele proces ergens een fundamentele fout begaan is. Die fout doet Joeri meer kwaad dan goed. De halsstarrige houding van zijn moeder en de onderdanige houding van zijn vader maken dat Joeri zelf veel erger onder het gebeuren lijdt dan het leed waarvoor ze hem wilden beschermen.
Het boek is wel knap opgebouwd, maar de geloofwaardigheid krijgt een knauw als de waarheid aan het licht komt.

 

Pol Van Damme
mei 2013


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:01 juni, 2013
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2013