· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Zijdeman

 Reeks:

 

 Auteur:

 Kathleen Vereecken

 Aantal blz.

 163

 Illustrator:

 Alain Verster

 ISBN:

 9789401401999

 Uitgever:

 Lannoo

 uitgavejaar

 2013

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 12

 Originele titel:

 

 AVI:

 9

 Thema’s:

 familie, zijde, liefde, opgroeien

 Prijs: €

 13,99

 

 

Parijs, 18e eeuw. De papa van Camille en Louis is zijdehandelaar. Hij vertrekt naar China en zal voor de winter weer thuis zijn. Maar het wordt winter en hij blijft weg. Niemand weet wat er is gebeurd, niemand durft erover te praten. Intussen zorgt Louis voor de eitjes van de zijderups die hij van zijn papa heeft gekregen. Camille helpt haar mama in de winkel en ontdekt de veranderingen in de Parijse straten.

Prachtig geschreven, meeslepend verhaal dat afwisselend wordt verteld vanuit het standpunt van Louis en dat van Camille: de zestienjarige Camille die zonder haar vader probeert op te groeien in een woelig land, bijgestaan door de vriendschap met Sébastien; haar verwondering voor de veranderende omgeving, haar verlangen naar wat meer vrijheid, haar onrust rond het wegblijven van haar vader, dit alles beschrijft de auteur in mooi geformuleerde zinnen en fijngevoelige sfeer. De andere stem is die van de elfjarige Louis die de eitjes van de zijderups laat uitbroeden en voor de rupsen zorgt met de blaadjes van de witte moerbei. Door o.a. de afwisseling in typografie weet je wanneer Louis of Camille aan het woord is.
Je leert als lezer veel over het leven in de 18e eeuw in Frankrijk zonder dat het belerend wordt. De auteur heeft zich bijzonder goed gedocumenteerd over het leven in die tijd en over het kweken van zijderupsen en de hele zijdehandel in het bijzonder. Echt heel interessant om tegen die achtergrond een opgroeiende Camille en Louis te leren kennen. De personages zijn levensecht beschreven en zorgen voor de nodige inleving door de lezer die het boek in een ruk wil uitlezen. Erg mooi hoe de relatie tussen broer en zus wordt uitgesponnen; ze proberen elk op hun manier om te gaan met de afwezigheid van hun vader en het soms stilzwijgend harde werken van hun moeder.
Een absolute aanrader van een bekroond auteur!

 

Hilde Umans
april 2013


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:20 mei, 2013
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2013