· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Breek me

 Reeks:

 Touching Juliette-trilogie

 Auteur:

 Tahereh Mafi

 Aantal blz.

 461

 Illustrator:

 (omslag) Colin Andersen

 ISBN:

 9789020679618

 Uitgever:

 Blossom Books/Abimo

 uitgavejaar

 2013

 Vertaler uit…:

 Engels: Merel Leene

 Leeftijd:

 + 14

 Originele titel:

 Unravel Me

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 totalitair regime, verliefdheid, verzet, oorlog

 Prijs: €

 15,95

 

 

Nu Juliette en Adam zich bij het verzet hebben aangesloten, willen die zoveel mogelijk gebruik maken van hun bijzondere eigenschappen. Juliette ziet het nut hiervan niet in en komt geregeld in aanvaring met de leider van de groep. Gelukkig is er Kenji die het voor haar opneemt. Ondertussen groeien er ook spanningen binnen de relatie van Juliette met Adam. Juliette raakt al even verward als toen ze nog gevangen zat. Ze zal keuzes moeten maken. En die keuzes zijn bijzonder moeilijk te aanvaarden.

Dit is het vervolg op ‘Vrees me’ van de Juliette trilogie. We volgen Juliette in de verzetsgroep en de manier waarop zij dit ervaart. Net zoals in het eerste deel wordt het verhaal verteld vanuit Juliette’s standpunt en krijgt de lezer dan ook enkel haar beeld over de situatie verduidelijkt. Haar reacties op sommige gebeurtenissen kaderen volledig in haar kijk op de manier van overleven in deze verzetsgroep en die is niet altijd even positief. Zij stelt een aantal zaken heel terecht in vraag, maar zij krijgt er geen bevredigend antwoord op. Vooral haar relatie met Adam die dikwijls afwisselend aantrekkend dan afstotend kan genoemd worden – soms zelfs letterlijk, vanwege haar gave – geeft heel wat stof tot opwinding. Het is ook niet altijd duidelijk waarom het ene of het andere personage op die bepaalde manier reageert. Zo is de relatie tussen Juliette en Adam zo goed als onbespreekbaar in de verzetsgroep en heeft men er ook geen oog voor of oren naar. De mensen uit de verzetsgroep lijken ook niet te beseffen wat Juliette en Adam al hebben doorstaan en lijken zich enkel op hun eigen doel te focussen; waarvoor alle andere dingen, zoals menselijke relaties, moeten wijken. Er zou heel wat wrevel en onenigheid kunnen zijn vermeden mochten de verschillende personages openlijk met elkaar communiceren. Maar blijkbaar is dit noodzakelijk om de spanning in het verhaal te houden. Wel jammer, want het doet af aan de geloofwaardigheid van het verhaal. Ook enkele gebeurtenissen in het verhaal lijken wel heel erg toevallig en doen de lezer de wenkbrauwen fronsen.
Het slot van het verhaal is heel erg open. Zo open dat de lezer er wat bedremmeld en onbevredigd bij achterblijft. Het zal wachten zijn tot de auteur het volgende deel van deze serie uitbrengt. Want hoewel er al drie delen bestaan, is het tweede deel – Verwoest me – een tussenverhaal, deel 1 en een half zoals de achterflap vermeldt. Afwachten dus.

 

Pol Van Damme
april 2013


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:26 mei, 2013
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2013