· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Wonder

 Reeks:

 

 Auteur:

 R.J.Palacio

 Aantal blz.

 352

 Illustrator:

 Tad Carpenter (omslag)

 ISBN:

 9789045114163

 Uitgever:

 Querido

 uitgavejaar

 2013

 Vertaler uit…:

 Engels: Esther Ottens

 Leeftijd:

 + 12

 Originele titel:

 Wonder

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 vriendschap, pesten, opgroeien, uiterlijk

 Prijs: €

 16,95

 

 

Het openingshoofdstuk van dit aangrijpende verhaal, waarin August beschrijft dat hij absoluut niet normaal is maar het wel zou willen zijn, eindigt met de zin “Ik ga niet beschrijven hoe ik eruit zie. Wat je ook denkt, ik weet bijna zeker dat het erger is.” Een opener die kan tellen en die je doet vermoeden dat je hier een voltreffer in handen hebt.

Het verhaal begint als August voor het eerst naar school zal gaan. Uit bescherming hebben zijn ouders hem tot nu toe thuisonderwijs gegeven. Hij is tien jaar geleden geboren met een zware gezichtsafwijking en na tal van operaties schrikken mensen nog steeds als zij zijn zwaar verminkt gezicht zien.
Het is voor hem dus geen lolletje om zich te handhaven op school. Het liefst zou hij onzichtbaar zijn. Hoe goed het schoolteam pedagogisch ook haar best doet, de pesterijen groeien uit tot ongeziene proporties en de groepjes kiezen partij (of niet).
Eén meisje, Summer, laat zich niet door hem afschrikken en wordt zijn vriendin. Ook Jack raakt met hem bevriend, maar die vriendschap staat af en toe onder zware spanning.
Het verhaal eindigt op het einde van het schooljaar. En in die tijdsspanne is er heel wat gebeurd...
In de allerlaatste zin openbaart de auteur de titel van het boek. Waaruit je alleen maar kan besluiten: Ja, dit was/is een voltreffer!

Het is het soort boek dat je niet loslaat, van de eerste zin tot de laatste. Het soort boek waarbij je naar het einde toe trager gaat lezen uit schrik om het te moeten beëindigen.
Palacio schrijft vakkundig in korte, vlot leesbare hoofdstukjes vanuit verschillende standpunten over het wel en wee van August. Zijn zus Via, zijn vriendin Summer, zijn vriend Jack, de kwelduivel Justin, de vriendin van zijn zus Miranda en hijzelf nemen een voor een het woord. Door deze kaleidoscopische benadering krijg je als lezer een rijk beeld gepresenteerd, niet alleen over August maar ook over de anderen. De vele gebeurtenissen stapelen zich op, herkenbaar en als het ware uit het leven gegrepen. Maar altijd met een bijzondere twist die het ganse verhaal de gewone realiteit doet overstijgen.
Zonder belerend of beoordelend te worden, ontrafelt de auteur perfect de mechanismen van pesterijen en hoe zij kunnen escaleren.
Haar stijl is ingeleefd en gevoelig maar met een lichte ironie en een fijne humor. Zo vermijdt zij het melodrama en houdt zij het geheel luchtig, waardoor het verhaal je nog meer aangrijpt.
Vandaar en om nog zoveel meer een aanrader van formaat!

 

Eric Vanthillo
april 2013


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:17 mei, 2013
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2013