· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Leeuw

 Reeks:

 

 Auteur:

 Brigitte Minne

 Aantal blz.

 28

 Illustrator:

 Nils Pieters

 ISBN:

 9789058388124

 Uitgever:

 De Eenhoorn

 uitgavejaar

 2013

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 4

 Originele titel:

 

 AVI:

 

 Thema’s:

 honden, gezinsuitbreiding, jaloezie

 Prijs: €

 14,95

 

 

Leeuw is een gezellige, gezapige hond die zijn dagen slijt met rondluieren en tevreden zijn. Tot zijn rust wordt verstoord door Prins, een pup. Hij wordt zenuwachtig van hem, tureluurs en wiebelwabbelongemakkelijk. Hij wil het liefst zo snel mogelijk van hem af. Maar Prins blijft en al wat hij doet is blijkbaar goed. Zelfs als hij knabbelt aan de nieuwe schoenen van Baasje of als hij plast in elke hoek van de woonkamer. Leeuw krijgt een grondige hekel aan hem. Als Prins op een keer in de vijver tuimelt en er niet meer uit kan, ziet Leeuw de kans schoon om van hem verlost te zijn. Het zal dan eindelijk stil zijn. Maar misschien wel té stil... Leeuw redt hem op het nippertje, en alles komt goed.

Minne schreef met veel fantasie over de herkenbare gevoelens bij een gezinsuitbreiding. Gevoelens als jaloezie, je plekje kwijt zijn, je aandacht moeten delen, het niet begrijpen van de veranderingen, enz. ... Vandaar is dit het uitgelezen verhaal om de problemen bespreekbaar te maken bij erg jonge kinderen.
Zowat alle mogelijke reacties komen erin voor. Het ongeval waarin Prins bijna verdrinkt veroorzaakt de kentering in het verhaal. In de realiteit zal hopelijk de geleidelijkheid zijn werk doen ...
De personages zijn helder en herkenbaar.
Pieters heeft zich letterlijk uitgeleefd in de exuberante prenten. Geen kleur of detail is hem te veel. Hij vult ganse pagina's met tal van te ontdekken nevenverhaaltjes zoals een snorkelende muis in het aquarium, reikhalzende schildpadden, een watersproeiende olifant, een badende muis in de toiletpot, een honds Andy Warholportret, en nog véél véél meer. Zijn prenten bulken van de fantasie en de kleuren. Rust moet je hier niet zoeken. Wel expressieve uitspattingen en creatieve uitbundigheden. De kern van elke prent gaat wel vaak verloren in de veelheid van de details. Maar voor de liefhebbers van 'veel en naïef' zijn zij een feest voor het oog.

 

Eric Vanthillo
april 2013


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:25 april, 2013
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2013