· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Brave kinders

 Reeks:

 

 Auteur:

 Mieke Dobbels, Vicky Lommatzsch

 Aantal blz.

 88

 Illustrator:

 Sabien Clement

 ISBN:

 9789401406789

 Uitgever:

 Lannoo

 uitgavejaar

 2013

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 5

 Originele titel:

 

 AVI:

 

 Thema’s:

 (voorlees)verhalen, kinderen, stout, alfabet

 Prijs: €

 19,99

 

 

Tante Bees en tante Toes, twee keurige tantes, bekommeren zich met de grootste vlijt over vele kinderen, 26 in totaal, netjes alfabetisch gerangschikt in deze meer dan fraaie bundel. Van stoute Anna die altijd babbelde en nooit oplette en op een dag in de vijver tuimelde en bijna verdronk, tot Zoë die er altijd een zootje van maakte, tot de tantes ingrepen...
Daartussen lees je nog over zoveel meer kinderen: Cedric de stouterik die kan vloeken als de beste (met in het verhaal alle scheldwoorden die je (niet) onthouden moet ...), Ida smospot stinkbek die bij de varkentjes moet gaan eten, liegebeest Quinn wiens mond de tantes tien keer wassen met bruine zeep, Viola snoepdoos die heimelijk iets verkeerd eet en wat later ontploft, enzovoort enzoverder.
Te veel om op te noemen, het ene personage al stouter dan het andere, de ene ontknoping of bestraffing door de tantes al wreder dan de andere. Maar altijd vol humor en absurde wendingen.
Tussendoor zijn er ook nog enkele recepten van de tantes, een pagina om de allerbeste smoezen ter wereld op te schrijven en een spiegel om de vieste smoelen in te tekenen.
En op het einde nog de uitnodiging om je eigen opvoedingsproblemen (ouders) of samenleefproblemen (kinderen) te mailen naar hun website:
www.beesentoes.be

De verhalen spetteren van de stoutigheid. Zij klinken lekker ouderwets, waardoor de wreedheid nog beter tot zijn recht komt. Elk verhaal zit boordevol schalkse knipogen die door kinderen én volwassenen worden onthaald op veel gegniffel.
De ondertitel liegt er niet om: 'Het pedagogisch onverantwoord voorleesboek'.
De ritmische verzen op rijm bekken perfect.
De 26 verhalen over evenveel kinderen zorgen voor een grote afwisseling en variatie. Je wordt dit nooit beu. Hoewel je ze best mondjesmaat (voor)leest. Een goede dosering laat elk verhaal optimaal tot zijn recht komen.
Het gehele boek is perfect vormgegeven door
Leen Depooter. Wit en rood overheersen, met daarin strakke vormen of bladspiegels en speelse lettertypes.
Hierin komen de illustraties van Clement volledig tot hun recht. De figuren die zij neerzet met lichte lijnvoering en sobere kleurkeuze wervelen over de pagina's heen en spreken boekdelen door hun houdingen en expressies. De prenten zijn licht en speels maar toch met een zwarte ondertoon. Hierin vind je ook weer die knipogen terug die de verhalen zo sterk maken. Tekst en illustraties horen dus samen als de zoetste slagroom op de betere taart.

Dit boek over al die (niet zo) brave kinders is een juweel van een (voor)leesbundel dat in zijn totaliteit kwaliteit biedt van de bovenste plank en dus in geen enkele boekenkast mag ontbreken. Vandaar een stevige aanrader!

 

Eric Vanthillo                                                                                               
april 2013


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:25 april, 2013
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2013