· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Ik ben Blop!

 Reeks:

 

 Auteur:

 Hervé Tullet

 Aantal blz.

 104

 Illustrator:

 Hervé Tullet

 ISBN:

 9789002244124

 Uitgever:

 Oogappel

 uitgavejaar

 2013

 Vertaler uit…:

 Engels: uitgeverij

 Leeftijd:

 + 2

 Originele titel:

 I am Blop!

 AVI:

 

 Thema’s:

 fantasie, figuren, kleuren

 Prijs: €

 14,95

 

 

Tullet, die ons in 2010 verraste met het originele 'Een boek', heeft voor dit werk een nieuw concept bedacht waarop hij eindeloos varieert.
De blop uit de titel is een abstracte en eenvoudige figuur die steeds verschijnt in verschillende kleuren en groottes.
Het boek opent in zwart-wit met “Hallo, ik ben Blop!” en varieert op dit zwart-wit-thema: een zwarte blop, een witte blop, een heel grote blop, een heel klein blopje, een blop die groeit, een die kijkt, een die ontdekt, een die leert, vele blops die klimmen en dalen, blops die tellen, en nog veel meer. Tot er kleur in het boek verschijnt. Vanaf dan wordt het geheel speelser en frivoler. Kleine verhaaltjes als strips over Blops die zich mengen (blauw en geel, geel en roze, blauw en roze), de familie Blop, Blopjes in de klas, Blopjes die niet af zijn, Blops in het museum, een Blopfeest, dierenblops, Blops in de stad of in de zee, in de bergen of in de wei, enzovoort enzoverder...

Fantasierijk is het minste wat je kan zeggen van dit concept. Door de abstractie van de figuren komt elke actie of eigenschap meteen tot de kern.
Het geheel is helder vormgegeven, de vele blops komen goed over op de witte achtergronden. Soms word je verrast door een spiegelende of een transparante pagina, waardoor het geheel een speels en interactief karakter krijgt.
De korte en uiterst eenvoudige teksten zijn niet altijd nodig en soms zelfs storend.
Als je het ganse boek in één keer doorbladert, krijg je snel een overladen gevoel. Maar mondjesmaat valt er heel wat in te ontdekken.
Een boek dus voor 'hele jonge ontdekkers' om tal van keren in te snuisteren.

 

Eric Vanthillo
april 2013


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:13 april, 2013
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2013