· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Wentelwereld

 Reeks:

 

 Auteur:

 Peter Nys

 Aantal blz.

 452

 Illustrator:

 (omslag) Shutterstock – Studio Clavis

 ISBN:

 9789044818321

 Uitgever:

 Clavis

 uitgavejaar

 2013

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 12

 Originele titel:

 

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 fantasy, held, avontuur, Kwade, verliefdheid

 Prijs: €

 19,95

 

 

Freek Holtrust vindt het leven thuis en op school zo saai dat hij er op een avond op uittrekt om avonturen te beleven. Zonder het te beseffen ‘valt’ hij door een ‘poort’ en belandt in Wentelwereld. Hij ontmoet er Ax, een beeldschoon meisje. Zij vertelt hem dat hij een reiziger is, iemand die veel aanzien geniet in Wentelwereld. Dat terwijl Freek zichzelf maar heel gewoon vindt. Het is het begin van een bijzonder avontuur dat hem op vele verschillende plaatsen brengt en hem met vreemde wezens in contact brengt. Hij sluit ook vriendschap met dieren die men vreest in Wentelwereld.
Maar Wentelwereld is in gevaar. Een op macht beluste sleutelhouder wil heerser worden over heel Wentelwereld. Het is aan Freek en zijn vrienden om dat te voorkomen. Maar de Kraai – of Nachtheer – en zijn dienaar de sleutelhouder zijn bijzonder sterke zwarte magiërs. Het lijkt een onmogelijke taak en oorlog dreigt Wentelwereld te verscheuren.

Dit fantasyverhaal bulkt van de vreemde wezens en personages die zo weggelopen lijken uit de verhalen van Tolkiën, Star Wars, de Apenplaneet en dies meer. Vele namen worden heel exotisch gespeld en zijn bijna niet leesbaar, iets wat de herkenbaarheid niet ten goede komt. Ook de plaatsen waar de gebeurtenissen zich afspelen springen doorheen de Wentelwereld.  Het ene moment is Freek met zijn gezelschap ergens in de woestijn, om even later in een poolgebied te belanden. Hij loopt dagen door bossen en bergen of sluipt door onderaardse gangen van een paleis; te veel om op te noemen.
Ook het vertelstandpunt verspringt voortdurend naar andere personages. Het is een alwetend auteur die vertelt vanuit het standpunt van Freek, maar ook vanuit de sleutelhouder, het hulpje van een boekenverkoper, de koning, een strijder tot een herdersjongen toe. De aanspreking van de personages is ook wisselend. Freek wordt de ene keer reiziger genoemd, dan weer gewoon Freek, maar ook Holtrust of ‘de avonturier uit Wilringem’. Het meisje Ax wordt wisselend jonkvrouw Andra of Ax genoemd en de sleutelhouder kan eveneens genoemd worden als schout, jonker of Brachiuss. Alweer dingen die het de lezer niet gemakkelijk maken.
Zoals vele fantasyverhalen is Wentelwereld een eerder middeleeuwse wereld met ommuurde steden met stadspoorten, kastelen, een koning, zeilschepen en zwaardvechters. Ook magiërs – witte en zwarte – ontbreken niet, net zoals magische plekken die zoals in Harry Potterboeken ‘wegen’ zijn om zich snel van de ene naar de andere plaats te verplaatsen.
Tussen het verhaal door, krijgt de lezer ook lange uiteenzettingen over zaken die met het verhaal weinig te maken hebben. Op cruciale momenten denkt Freek bijvoorbeeld aan gebeurtenissen bij hem thuis of op school. Op een ander moment krijgt de lezer een lang kampvuurverhaal van één van de personages en tijdens het verblijf in een zweethut krijgt Freek een heel traktaat te verwerken dat de Nachtheer graag uiteenzet. Al deze zaken vertragen het verhaal en doen de aandacht verslappen bij de lezer.
Bepaald woordgebruik en vreemd geconstrueerde zinnen schaden de vlotheid van het verhaal.
Een overzichtelijk kaartje van deze Wentelwereld vooraan zou ook beter zijn geweest dan de onduidelijke en erg grijze afbeelding die nu ergens in het verhaal opgenomen is.
De auteur heeft vele boeken gelezen en films gezien, daar allerhande personages en elementen uit gehaald en met exotische namen samengevoegd tot dit verhaal. De lezer moet echt wel gemotiveerd zijn om aandachtig te blijven.

 

Pol Van Damme
maart 2013


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:30 maart, 2013
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2013