· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Goedemorgen Kareltje / Welterusten
 Kareltje

 Reeks:

 

 Auteur:

 Rotraut Susanne Berner

 Aantal blz.

 40

 Illustrator:

 Rotraut Susanne Berner

 ISBN:

 9789045114705

 Uitgever:

 Querido

 uitgavejaar

 2013

 Vertaler uit…:

 Duits: Jacques Dohmen

 Leeftijd:

 + 3

 Originele titel:

 Guten Morgen, Karlchen ! / Gute Nacht,
 Karlchen!

 AVI:

 

 Thema’s:

 gaan slapen, opstaan, avond- en
 ochtendrituelen

 Prijs: €

 10

 

 

Dit omkeerboekje bevat twee verhalen over Kareltje. In het ene gaat hij slapen, in het andere is het tijd om op te staan.
Iedere avond als het buiten donker wordt zegt papa ‘zullen we maar eens, mijn jongen?’ maar dat wil Kareltje niet. Dus blaast papa op zijn fluitje. Kareltje stapt op papa’s grote pantoffeltrein en vertrekt. Eerste halte: station Etelen. Mama stopt hem nog een wortel toe, voor onderweg. Tweede halte: station Wasselen. Daar poetst Kareltje zijn tanden. En dan komen ze aan op het eindpunt: station Slapelen. Met een grote glimlach vliegt Kareltje zijn bed in… Iedere morgen, als het buiten licht is, zegt mama dat het de hoogste tijd is om op te staan. Stukje bij beetje trekt ze de deken weg. Aan elke knuffel vraagt ze waar haar Kareltje is. Tot ze de deken helemaal heeft weggetrokken…

De twee verhalen verschenen voor het eerst in 2001, als twee aparte boeken. En nu werden ze opnieuw uitgegeven, maar dan samen in één omkeerboek. Een zalig vertederend en mooi geheel. Heerlijke tekeningen vol pittige details. Volgens mij is slapengaan en gewekt worden nergens zo gezellig als bij Kareltje. Het nodigt uit om samen met je kind een creatieve invulling te geven aan je eigen avond- en ochtendritueel. Een aanrader.

 

Inge Umans
maart 2013


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:27 maart, 2013
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2013