· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Scherven van de hemel

 Reeks:

 

 Auteur:

 Pieter van Oudheusden

 Aantal blz.

 32

 Illustrator:

 Stefanie De Graef

 ISBN:

 9789058388193

 Uitgever:

 De Eenhoorn

 uitgavejaar

 2013

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 8

 Originele titel:

 

 AVI:

 

 Thema’s:

 Japan, kunst, meester–leerling, leerproces

 Prijs: €

 14,95

 

 

In Japan diende een jongen zich aan bij een meester-schilder om zijn leerling te worden, maar het kostte hem een hele tijd om toegelaten te worden.
Op een avond deed de meester de deur voor hem open en er startte voor hem een nieuw leven. Een leven in dienst van zijn meester. Een leven waarin de tijd vergleed en de zaken zich openbaarden zonder vraag en antwoord. Een leven vol geduld, wachten en ervaren.
Op een dag maakte de meester zijn volmaakte schilderij. Vele bezoekers uit gans het land waren onder de indruk, en de rijksten onder hen wilden het werk kopen. Zelfs de keizer. De meester wist niet wat te doen, tot de maangodin hem bezocht in zijn droom. Daarna wist hij wat hem te doen stond...
En vele jaren later stierf de meester, leerling werd meester, en de geschiedenis herhaalde zich ...

Van Oudheusden vertelt dit verhaal met voorzichtige, trage woorden. Je ondergaat als het ware de gebeurtenissen die zich chronologisch ontwikkelen tot een verrassend slot.
Het geheel is doordrongen van de Japanse cultuur en de bijbehorende Zenfilosofie, waar tijd en inzicht een totaal andere lading hebben dan in onze Westerse cultuur. Zo slepen het verhaal en de personages je mee in een wereld die je met veel verbazing en verwondering ontdekt.
De Japanse cultuur komt al even sterk tot uiting in de sfeervolle prenten. De Graef schildert in sobere aardetinten treffende beelden die zich focussen op details en waar de tijd stilstaat of traagjes voorbijglijdt.
De vele Japanse symbolen of iconen die je erin terugvindt, versterken de culturele waarde van dit verhaal.
Terwijl het tegelijkertijd, door de kracht van tekst en illustraties samen, deze anekdotiek overstijgt en het ons een spiegel voorhoudt over ons eigen leven en onze maatschappij.

 

Eric Vanthillo
februari 2013


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:07 maart, 2013
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2013