· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Mr Stink

 Reeks:

 

 Auteur:

 David Walliams

 Aantal blz.

 189

 Illustrator:

 Quinten Blake

 ISBN:

 9789044818451

 Uitgever:

 Clavis

 uitgavejaar

 2012

 Vertaler uit…:

 Engels: Roger Vanbrabant

 Leeftijd:

 + 10

 Originele titel:

 Mr Stink

 AVI:

 8

 Thema’s:

 humor, zwerver, familie, vriendschap

 Prijs: €

 17,95

 

 

Chloé voelt zich in haar familie niet erg thuis. Haar moeder is een politicus met grote ambities, haar zus heeft een bijzonder drukke agenda en vindt Chloé maar niks en haar vader weet niet goed wat hij met de situatie aan moet. Dan ontmoet Chloé Meneer Stink, een zwerver die inderdaad ook erg stinkt. Langzaam wint Chloé het vertrouwen van Mr Stink. Maar als zij aanbiedt dat hij in het schuurtje in de tuin kan komen overnachten, loopt alles binnen de kortste keren uit de hand.

Dit doldwaze verhaal doet inderdaad aan Roald Dahl denken zoals het op de achterflap wordt vermeld. Er is het lieve, onschuldige meisje Chloé dat alleen maar goed wil doen. Er zijn volwassenen die enkel maar oog hebben voor hun eigen status en carrière en dus op het einde het deksel op de neus krijgen. Er is een zwerver die meer blijkt te zijn dan hij laat uitschijnen. Er is het totaal tegengestelde zusje van Chloé, enz. Daarnaast weet de auteur zijn verhaal op een heel luchtige en humoristische manier te vertellen. Toch kan hij ook een gevoelige snaar raken want het is wel heel vreemd gelopen met Mr Stink. Dat is een ernstig en zelfs verdrietig stukje in het verhaal, al blijft de auteur het op een luchtige manier vertellen.
Doorheen het verhaal evolueert Chloé van een braaf, volgzaam meisje naar een meisje met veel meer zelfvertrouwen. Het hele gezin van Chloé ondergaat trouwens een verandering door de gebeurtenissen met Mr Stink. Gelukkig voor Chloé ten goede.

De illustraties van Quinten Blake dragen er natuurlijk ook toe bij dat de link met Roald Dahl sneller gelegd wordt.
Een vrolijk, opgewekt en grappig verhaal met een ernstige ondertoon. Hopelijk kan menige lezer die eruit halen en ook eens vergelijken met zijn/haar situatie.
Beslist de moeite waard.

 

Pol Van Damme
februari 2013


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:07 maart, 2013
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2013