· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Meneertje Streepjespyjama in New York

 Reeks:

 

 Auteur:

 Michaël Leblond

 Aantal blz.

 24

 Illustrator:

 Frédérique Bertrand

 ISBN:

 9789044818154

 Uitgever:

 Clavis

 uitgavejaar

 2012

 Vertaler uit…:

 Frans

 Leeftijd:

 + 4

 Originele titel:

 New York en pyjamarama

 AVI:

 

 Thema’s:

 steden, New York, dromen, bewegen, magie

 Prijs: €

 18,95

 

 

Meneertje Streepjespyjama gaat slapen, en de lezer/kijker flitst mee in zijn droom naar het drukke New York, de stad die nooit slaapt.
Het verkeer raast er door de straten in alle richtingen, de warenhuizen wemelen er van de mensen als in een mierenhoop, op Broadway staan rijen mensen te wachten om een show te gaan bekijken, in Central Park is het iets rustiger, 's nachts overvalt het wonder van de vele lichten je, en het woud van wolkenkrabbers maakt je duizelig.
En dan: 'Opstaan!'. En samen met meneertje Streepjespyjama ontwaak je uit een wervelende droom.

Dit interactieve kijkboek is geïnspireerd op het Moiré-principe, een optische kijkillusie die ontstaat als je 2 rasters met verschillende patronen over elkaar legt en deze beweegt.
In dit geval is dat de 'magische pyjamakijker', een transparant, plastiek vel aan een touwtje met daarop zwarte lijnen. Als je dit vel over de prenten schuift, zie je plots bewegende figuren. De kleurrijke prenten zijn ingenieus geconcipieerd, zodat het lijkt of je razende auto's ziet op drukke snelwegen, filevormende mensen op roltrappen, draaiende wielen van aanstormende auto's, ritselende blaadjes aan de bomen, aan- en uitfloepende lichten, enzovoort.
Je verbaast je voortdurend over zoveel beweging die voor je ogen verschijnt en die je zelf tevoorschijn 'tovert' met de magische kijker.
Het verhaal zelf is niet meer dan een opsomming van gekende clichés uit een grootstad, maar laat dat de pret niet drukken van het spelgegeven, wat dit boek vooral beoogt.

 

Eric Vanthillo
februari 2013


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:07 maart, 2013
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2013