· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Opstand

 Reeks:

 

 Auteur:

 Veronica Roth

 Aantal blz.

 365

 Illustrator:

 (omslag) Joel Tippie, Marieke Oele

 ISBN:

 9789000314508

 Uitgever:

 Van Goor

 uitgavejaar

 2012

 Vertaler uit…:

 Engels: Maria Postema

 Leeftijd:

 + 14

 Originele titel:

 

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 toekomst, opstand, liefde, maatschappij

 Prijs: €

 18,99

 

 

Na de simulatieaanval heerst er chaos tussen de verschillende facties. Overgelopen leden van Onverschrokkenheid hebben zich aangesloten bij Eruditie; anderen zijn naar een andere factie gevlucht om daar onderdak te vinden. Tris, Tobias en enkele anderen verblijven bij Vriendschap, maar hun rust is van korte duur. Hoe langer hoe meer beseft Tris dat er meer achter de aanval zit dan enkel het overnemen van de macht. Het wordt een moeilijke zoektocht die haar regelmatig in conflict brengt. Niet alleen met haar tegenstrevers maar ook met haar vrienden. En niet alles blijkt wat het is. Tris moet tot het uiterste gaan.

Dit verhaal is het vervolg op ‘Inwijding’ waarin de lezer Tris volgt die vanuit haar eigen factie naar een andere overstapt en van beslissend belang is bij de aanvalssimulatie die de hele maatschappij ontreddert. ‘Opstand’ gaat gewoon verder waar ‘Inwijding’ gestopt is en dat zorgt in het begin voor verwarring bij de lezer als die het eerste deel al een tijdje geleden gelezen heeft. Het boek kan niet apart worden gelezen; de lezer zou niet weten wat er aan de hand is en hoe die maatschappij gevormd is.
Net als in ‘Inwijding’ wordt het verhaal volledig verteld vanuit het standpunt van Tris waardoor de lezer enkel die informatie krijgt die Tris zelf ook heeft en weet wat zij denkt, doet of ziet. Haar gevoelens en twijfels worden heel uitgebreid verwoord.
Daarnaast worstelt Tris niet enkel met de gebeurtenissen. Ook haar relatie met Tobias is alles behalve stabiel. Beide personages hebben hun eigen geheimen tegenover elkaar en die wegen op hun relatie. Telkens de lucht wat opklaart, is er wel weer een nieuw feit of nieuwe gebeurtenis die de spanning in hun relatie opvoert. En haar verleden kan ze ook niet uit haar hoofd zetten. Ze voelt zich schuldig over een aantal gebeurtenissen tijdens de simulatieaanval en kan die moeilijk een plaats geven in haar leven.
Al die overwegingen en beslommeringen halen soms de vaart uit het verhaal. De uiteindelijk climax – waar de hele strijd uiteindelijk om draait – wordt erg kort en vreemd verwoord en de lezer blijft met een ongemakkelijk en onbevredigd gevoel achter bij het einde van het verhaal. Vervolg in deel drie.
Dit is een niet helemaal evenwichtig vervolg op ‘Opstand’ dat de lezer soms aan het boek gekluisterd houdt en soms overvalt met uitgebreide psychologische overwegingen die de vaart uit het verhaal halen.

 

Pol Van Damme
februari 2013


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:28 februari, 2013
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2013