· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Aan de kant, ik ben je oma niet!

 Reeks:

 

 Auteur:

 Bette Westera

 Aantal blz.

 53

 Illustrator:

 Sylvia Weve

 ISBN:

 9789025750756

 Uitgever:

 Gottmer

 uitgavejaar

 2012

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 7

 Originele titel:

 

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 senioren, herinneringen, leven, generaties

 Prijs: €

 19,95

 

 

De flitsende titel van dit prentenboek over een bonte stoet bewoners van een rust- en verzorgingstehuis, komt uit het verhaal van mevrouw Verweerd. Zij  is geadopteerd door Annabella en Jeroen, wiens echte oma pas gestorven is. Want Olivia Verweerd had destijds mooie dromen van een groot gezin samen met haar Kees. Maar kinderen zijn er nooit van gekomen.
Zo lezen we hier vele verhalen, 12 in totaal, over de bewoners nu en over hun leven vroeger.
Zoals mevrouw van Veen van kamer 1 die haast de hele week alleen is. Maar elke zondag komen haar 7 zonen. Na de thee met mokkataartjes doen ze haar altijd in bad.
Als je het blad omslaat lees je haar verhaal toen zij jong was: toen kreeg zij op een nacht een zevenling. Zeven leuke knulletjes met donkerblonde krulletjes die ze elke dag een bad gaf.
Of het verhaal van het echtpaar Roest–van Remmerswaal dat alsmaar zeurt en jammert en nooit bezoek krijgt van hun enige dochter Isabel. Op de ommezijde lees je echter hoe zij hun kunstzinnige dochter niet begrepen en hoe zij op een pijnlijke manier uit elkaar groeiden.
Of de dames Jansen en Verbruggen die op hun 82ste eindelijk nog kunnen trouwen met elkaar. Na een lang leven vol geheimen en met vele stiltes.
Enzovoort enzoverder...

Het originele opzet en de opvallende vormgeving maken dit prentenboek bijzonder. Van elke bewoner(s) lees je eerst het verhaal nu, en dan aan de ommezijde het verhaal vroeger. Waarbij er altijd een duidelijke link is tussen nu en vroeger.
De verhalen zijn realistisch en geloofwaardig, maar vaak met voldoende zin voor overdrijving en fantasie. Zij zijn doorspekt met veel humor en af en toe 'een kleine, emotionele traan'.
De teksten, volledig op rijm en doordrongen van een stevig ritme, laten zich lekker voorlezen als verhalen met de lichtheid van poëzie. Het rijmen geeft ze een speels en vrolijk, ouderwets karakter.
De kleurrijke illustraties bulken van de vrolijkheid. Weve knipt en plakt met haar expressieve silhouetten een gelaagde wereld bij elkaar waarin veel te ontdekken valt. Zij vult de verhalen aan met fantasierijke associaties en grappige details.

Tot slot nog melden dat dit boek erg stevig is uitgevoerd met een robuuste omslag en een ringband om de pagina's samen te houden.
Kortom, een aanrader op alle vlakken!

 

Eric Vanthillo
januari 2013


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:24 februari, 2013
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2013