· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 De sekte van de Cobra

 Reeks:

 

 Auteur:

 Paul van Loon

 Aantal blz.

 190

 Illustrator:

 (omslag) Getty Images

 ISBN:

 9789025861476

 Uitgever:

 Leopold

 uitgavejaar

 2012

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 14

 Originele titel:

 

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 gezin, sekte, vriendschap, liefde, magie

 Prijs: €

 12,95

 

 

Kiezel heeft altijd op het platteland gewoond. Hij vindt rust bij zijn fluitspel. Zijn adoptievader is ernstig ziek. Op een dag wil een vreemde man, Korg, hem ontvoeren. Na een dramatische wending vertrekt hij naar de stad. Hij vindt onderdak bij een bizarre groep jongeren. Zij hangen onder invloed van drugs rond in de stad. Daar vindt Jessie hem. Zij is op zoek naar haar broer die zich heeft aangesloten bij een geheimzinnige sekte onder leiding van de charismatische Cobrahm. Niets lijkt zomaar toevallig te gebeuren. Een man met een pigmentvlek lijkt meer te weten. Maar hij is onvindbaar. Dan wordt Jessie ontvoerd!

Dit is een herwerkte uitgave van ‘Gezicht in de mist’ dat twintig jaar geleden werd uitgegeven en al heel wat herdrukken heeft gekend. Het boek heeft dus zeker zijn waarde al bewezen. Deze herwerking heeft enkele hedendaagse aanpassingen gekregen. De grote lijnen van het verhaal zijn echter gebleven. Enkele destijds actuele onderwerpen zoals druggebruik, junkies, sektes, kraakpanden en aandacht voor mystieke oude culturen blijven behouden en worden toch nog als voldoende herkenbaar ervaren bij de lezer. Het realistische deel van het verhaal over het weglopen van Jessie, het ronddwalen van Kiezel, de erg vooruitstrevende en positief ingestelde hospita van Jessie komen levensecht over. Het magische deel van Kiezel waar de man met de pigmentvlek een grote inbreng bij heeft, geven het verhaal een spirituele tint die toch geloofwaardig blijft.
Het verhaal wordt afwisselend verteld vanuit het standpunt van Kiezel en van Jessie door een alwetend auteur. Deze personages worden uitvoerig beschreven. Kiezel als een heel gevoelige maar beïnvloedbare jongeman die zijn hele leven op het platteland heeft gewoond en in de stad verloren loopt en zich door verkeerde mensen op sleeptouw laat nemen. Jessie als een doortastend meisje dat haar leven in eigen handen neemt om  zodoende haar plaats in de maatschappij te vinden. Beiden evolueren gedurende het verhaal naar sterkere persoonlijkheden.
Een onderhoudend verhaal dat menig lezer zal weten te boeien.

 

Pol Van Damme
januari 2013


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:08 februari, 2013
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2013