· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Japie de stapelaar

 Reeks:

 

 Auteur:

 Bas Rompa

 Aantal blz.

 32

 Illustrator:

 Kaatje Vermeire

 ISBN:

 9789058387974

 Uitgever:

 De Eenhoorn

 uitgavejaar

 2012

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 5

 Originele titel:

 

 AVI:

 

 Thema’s:

 verzamelen, reizen, loslaten, weggaan

 Prijs: €

 16,50

 

 

Japie woonde al jaren in een klein huisje aan de rand van het dorp. Zijn tuin was echter enorm, want daar stapelde hij al zijn vondsten en andere materialen. Je kan het niet verzinnen, of het lag in Japie's tuin. Vooral zijn vele vogelhuisjes waren hem lief. Die bouwde hij tot een nooit eindigende vogelflat waar alle vogels uit de wijde omgeving op af kwamen.
Vaak vroeg hij zich af of hij niet eens een kijkje zou gaan nemen wat verderop, over de bergen of naar verre einders. Maar hij bleef toch maar steeds bij zijn vele stapels in zijn tuin.
Een foto van een meisje in een hangmat tussen twee olijfbomen met daarop de tekst: 'Het is een ver land, maar wel geweldig! Je ziet het, ik ben hier in de wolken.' zet hem aan het dromen. Hij bouwt een gigantische constructie die hem tot in de wolken moet voeren. Maar als hij op een ijskoude winterochtend gewekt wordt door vele kwetterende vogels, is het voor hem duidelijk ...

Dit poëtische verhaal laat zich rustig (voor)lezen. Je identificeert je moeiteloos met de oude man en herkent jezelf in zijn motieven en dromen. Doorheen de evolutie van het verhaal hunker je met hem mee naar verre einders. Mooi hoe hij leeft tussen de vele dieren en hoe hun warme vriendschappen persoonlijk en intens zijn.
Dit valt nog meer op in de grote, sfeervolle illustraties. De grote dromerige prenten tonen verhalen op zich vol details. De expressieve uitdrukkingen spreken boekdelen en voeren je mee in een soort droomwereld die schippert tussen realiteit en fantasie.

Kortom, een persoonlijk prentenboek waar tekst en illustraties samen een verhaal vertellen dat jong en oud 'bij zijn lurven neemt'.

 

Eric Vanthillo
januari 2013


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:06 februari, 2013
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2013