· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Ik ben een goochelaar

 Reeks:

 Ted van Lieshout-bibliotheek

 Auteur:

 Ted van Lieshout

 Aantal blz.

 60

 Illustrator:

 Sylvia Weve

 ISBN:

 9789025750534

 Uitgever:

 Gottmer

 uitgavejaar

 2011 (2de druk)

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 +5 (voorlezen) 
 +7 (zelf lezen)

 Originele titel:

 

 AVI:

 6

 Thema’s:

 kind-vader, goochelen, fantasie, humor

 Prijs: €

 9,95

 

 

Na 'Ik ben een held' is dit de 2de heruitgave in de 'Ted van Lieshout-bibliotheek', een reeks die Gottmer opzet rond de veelgelauwerde en alom geprezen schrijver wiens boeken en verhalen van alle tijden zijn. Nooit voel je enige gedateerdheid, zijn humor en fantasie blijven je verbazen en plezieren en maken zijn verhalen tot klassiekers.

In 'Ik ben een goochelaar' voert hij dezelfde personages op als in 'Ik ben een held': het jongetje, zijn vader en hun hond Snoet. En ook nog een verre oom Gijs die ooit naar Japan is verhuisd. Maar die blijkt dood bij het begin van het verhaal en het jongetje erft een goochelkist met bijbehorend goochelmateriaal van hem. Zo'n kist om mensen door te zagen, in dit geval en volgens de handleiding van de oom om weesmeisjes door te zagen. Zij kennen echter geen weesmeisje. Maar als blijkt dat paps ook wees is, moet hij maar in de kist. Het jongetje zaagt hem met veel plezier door, maar dan blijkt de truc mislukt... Wat is er misgegaan? En zal paps ooit nog terug een vader uit 1 stuk zijn?...

Humor en spanning gaan hand in hand en vertellen een verhaal waarin elk kind zich graag 'verliest'. Want net als in 'Ik ben een held' is hier ook weer het kind de meerdere en zijn vader de 'underdog'. Zij hebben een hele eigenzinnige relatie met eigen wetmatigheden, voortdurend 'becommentarieerd' door de dwaze hond Snoet.
Dit alles in een eenvoudig maar gevarieerd taaltje, waar beginnende lezers gemakkelijk weg mee kunnen.
Weve vult de fantasie van Van Lieshout aan met wervelende beelden die al even fantasierijk zijn. Haar zacht ingekleurde figuren zijn expressief en grappig.

 

Eric Vanthillo
januari 2013


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:06 februari, 2013
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2013