· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Echte kunst maak je zo

 Reeks:

 

 Auteur:

 Marion Deuchars

 Aantal blz.

 224

 Illustrator:

 Marion Deuchars

 ISBN:

 9789025751494

 Uitgever:

 Gottmer

 uitgavejaar

 2012

 Vertaler uit…:

 Engels: Janneke Blankevoort

 Leeftijd:

 + 3

 Originele titel:

 Let's make Some Great Art

 AVI:

 

 Thema’s:

 beeldende kunst, verbeelding, tekenen

 Prijs: €

 13,95

 

 

'Er zijn schilders die de zon in een gele vlek veranderen en er zijn er ook die een gele vlek in de zon veranderen.'
Met deze uitspraak van Picasso opent dit interactief kunstboek dat zowel kinderen als jongeren als volwassenen prikkelt en aanzet om hun creativiteit beeldend bot te vieren.
Geen lange, theoretische uiteenzettingen of bespiegelingen, maar direct uitvoerbare opdrachten die je telkens in het boek zelf kan uitvoeren of die je inspireren om ze op een los vel uit te voeren. Meestal zijn de opdrachten kant en klaar uitvoerbaar en is er al een aanzet gegeven om je te stimuleren, maar vaak geeft de opdracht je ook inspiratie om erop te variëren of je eigen oefening te verzinnen. Creativiteit ten top dus! De opzet stimuleert je om je remmen los te laten en de uitkomst zal telkens eigenzinnig, persoonlijk en verrassend zijn.
Vele opdrachten vertrekken vanuit het werk van bekende kunstenaars  zoals Leonardo Da Vinci (de glimlach van de Mona Lisa), Picasso (een kubistisch portret of een Afrikaans masker), Matisse (een collage met blauwe vormen), Magritte (iets verrassends achter de deur), Louise Bourgeois (spinnen van inkt en een rietje), enzovoort enzoverder ...
Andere opdrachten leren je concreet een fiets tekenen, een dier, een hoofd, ... en laten je dit herhalen en variëren.
Ook de kleurenleer komt rijkelijk aan bod door vele opdrachten (het roteren van kleuren en afbeeldingen op een kartonnen tol, het creëren van een regenboog op een wit vel papier, het mengen van kleuren, ...)
Er wordt rijkelijk geëxperimenteerd met 2- en 3-dimensionele vormen, schaduw, perspectief, arcering, verschillende materialen, inkleuring, bladvulling via herhalende vormen, enz. ...
Een constante in al deze opdrachten is dat niets vastligt. De makers kiezen voor een duidelijk begin dat je stimuleert met daarbij een prikkelende opdracht. Het vervolg doe je zelf met veel plezier. Je zal jezelf verbazen over zoveel eigen talent dat rijkelijk aangeboord wordt.
En alsof dat nog niet genoeg was, is het geheel ook nog doorspekt met leuke weetjes over de kunstenaars of over de kleuren en de geschiedenis ervan.

Kortom, een massa direct bruikbare ideeën gebundeld in één boek, op niveau van iedereen die kunstzinnig wil geprikkeld worden en die zichzelf wil leren beeldend te  uiten. Tegelijkertijd een must vol sprankelende ideeën voor iedereen die mensen, groot en klein, begeleidt tot beeldende kunstenaars.
Vandaar een stevige aanrader!

 

Eric Vanthillo
januari 2013


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:06 februari, 2013
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2013