· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Overstroomd

 Reeks:

 

 Auteur:

 Eva Moraal

 Aantal blz.

 396

 Illustrator:

 (omslag) Marc Suvaal

 ISBN:

 9789047705116

 Uitgever:

 Lemniscaat

 uitgavejaar

 2012

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 14

 Originele titel:

 

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 toekomst, dreiging, standen, verzet, liefde

 Prijs: €

 17,95

 

 

Een onbepaalde tijd in de toekomst. Door de opwarming van de aarde zijn grote delen van het land overstroomd. Het land is verdeeld in droge, veilige gebieden en minder aangename, natte gebieden die bedreigd worden bij overstromingen. Ook de mensen zijn verdeeld; rijke welgestelde mensen kunnen het zich veroorloven om in droge, bewaakte zones een onbezorgd leven te leiden, terwijl mensen in natte gebieden ongezond wonen en moeten zien te overleven. Er dreigt verzet tegen deze ongelijkheid.
Nina is de dochter van de Gouverneur. Haar droge school is bij een overstroming toch getroffen en ze moet nu – onder een valse naam – school lopen in het Natte Gebied. Daar ontmoet ze Max, een Natte. Eerder toevallig en uit noodzaak moeten ze samenwerken. Langzaam groeit er toenadering tussen hen en interesse in elkaars leven en leefomstandigheden.
Liam, Max’ broer, zit in een verzetsgroep en het gezin van Max wordt door de autoriteiten in het oog gehouden. Wat zal er gebeuren als Max ontdekt wie Nina werkelijk is?

Dit verhaal komt eerder traag op gang. Het is voor de lezer even doorbijten om in het verhaal te komen. De tegengestelde situaties tussen droog land en nat gebied worden uitgebreid beschreven en de achterliggende maatschappelijke toestand van beide personages wordt breed verwoord. Dat maakt dat er weinig actie is buiten het schoolleven van Nina en Max. Eens daar doorheen, krijgt de lezer een heel boeiend verhaal over de toenadering tussen beide tegenpolen en hun interesse voor elkaar en voor elkaars leefwereld. Daardoor verdwijnen heel wat vooroordelen over de Droge en Natte Gebieden waarin beide leven. Ook hun gevoelens voor elkaar leveren boeiende lectuur op. Zeker nadat Max ontdekt wie Nina werkelijk is, komt dat gevoelsmatig voor hem heel erg had aan en voelt hij zich verraden. Maar hij is het ook niet eens met de keuze die het verzet maakt en uiteindelijk zullen het zijn gevoelens voor Nina zijn die doorslaggevend zijn voor hoe hij nu verder wil met zijn leven.
Het spannende verhaal wordt dan doorweven met de gevoelens van beide personages. Om dat nog te benadrukken wordt het verhaal afwisselend beschreven vanuit het standpunt van Nina en van Max. Daardoor krijgt de lezer een beeld van hoe elk zijn/haar eigen situatie ervaart en hoe hij/zij aankijkt tegen de situatie van de andere. Uiteindelijk zullen beiden een keuze moeten maken die de rest van hun leven zal bepalen. Door het eerder open einde is een vervolg best mogelijk.
Bijzonder boeiend, maar niet erg optimistisch verhaal over een weinig rooskleurige toekomst. Een aanrader

 

Pol Van Damme
januari 2013


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:17 januari, 2013
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2013