· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 De jongen die Picasso beet

 Reeks:

 

 Auteur:

 Antony Penrose

 Aantal blz.

 48

 Illustrator:

 Lee Miller (foto's) en anderen

 ISBN:

 9789051162486

 Uitgever:

 De Vier Windstreken

 uitgavejaar

 2012

 Vertaler uit…:

 Engels: Joukje Akveld

 Leeftijd:

 + 6

 Originele titel:

 The boy who bit Picasso

 AVI:

 8+

 Thema’s:

 moderne kunst, Picasso, creativiteit

 Prijs: €

 13,95

 

 

De auteur van dit persoonlijke verhaal (met de verrassende titel) over Picasso is Anthony Penrose (Tony), zoon van de wereldberoemde fotografe Lee Miller en de surrealistische schilder en schrijver Roland Penrose. Zijn ouders waren intieme vrienden van Pablo Picasso.

Hij vertelt over zijn buitengewone vriend met gitzwarte ogen, een brede lach en wonderbaarlijke handen waarmee hij schilderijen, tekeningen, beelden, collages, keramieken en borden maakte, en nog veel meer.
Tony en Picasso konden het erg goed met elkaar vinden. Zo goed zelfs, dat op een dag Tony zo opgewonden raakte van het spelen dat hij Picasso beet. En Picasso: die beet gewoon terug.
Doorheen het boek vertelt Tony over het schilderij dat Picasso van zijn moeder maakte en dat niet in de smaak viel bij zijn vrienden, maar hij zelf vond het een heel goed schilderij. 's Avonds, bij de open haard, tekende Picasso hun stier William en twee van zijn koeienvrienden als vliegende sprinkhanen. Op bezoek in Zuid-Frankrijk verwonderde Tony zich over het atelier van Picasso in een oude parfumfabriek waar ook grote beelden stonden. Daar ontmoette hij ook Picasso's vriend Georges Braque.
In zijn nieuwe, grotere atelier verbaasde Tony zich over de rommel. Alsof Picasso net verhuisd was en nog niet alles had opgeruimd.
Picasso hield van kinderen en liet hen spelen met al zijn voorwerpen. Zij mochten met hem mee experimenteren, uitvinden en maken. Die speelse kant van Picasso kwam ook duidelijk tot uiting in zijn vele verkleedpartijen. Hij was er dol op.
Als Tony niet gelukkig was in de strenge school waar hij les volgde, vond Picasso dit verschrikkelijk. Als troost maakte hij voor hem een tekening van een fluitspelende danser en een centaur.
Het verhaal eindigt met: “Tegenwoordig is hij een van de beroemdste kunstenaars ter wereld... Maar voor mij zal hij altijd een heel bijzondere vriend zijn. Ik hoop dat hij dat nu ook voor jou is.”
En zo voelt het inderdaad!

Deze persoonlijke insteek maakt van deze biografie een bijzonder verhaal. Het toont je de kunstenaar Picasso als mens. De beknopte selectie van werken werkt verhelderend en is exemplarisch voor zijn leven. Nergens krijg je het gevoel dat je iets wordt uitgelegd of dat je iets aangeleerd krijgt. Maar het geheel laat zich lezen als een fragmentarisch verhaal van een boeiende vriendschap, doorspekt met belangrijke werken uit de kunstgeschiedenis van Picasso en Lee Miller.

 

Eric Vanthillo
januari 2013


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:17 januari, 2013
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2013