· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Nachtruiter

 Reeks:

 

 Auteur:

 Jacqueline Epskamp

 Aantal blz.

 157

 Illustrator:

 (omslag) Sproud

 ISBN:

 9789025112042

 Uitgever:

 Holland

 uitgavejaar

 2012

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 11

 Originele titel:

 

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 vluchteling, paarden, vriendschap, tocht

 Prijs: €

 13,90

 

 

Sharif woont in een opvangcentrum nabij een manege. Het doet hem aan zijn broer denken die in Afghanistan ook op een paard reed. Het vormt een lichtpuntje in zijn bestaan en in ruil voor klusjes zou hij er rijles kunnen krijgen. Op de manege komt hij Maud tegen. Zij heeft er een pony, maar zal die moeten achterlaten als haar moeder haar nieuwe vriend naar Parijs volgt. Op een nacht trekken beide jongeren erop uit. Sharif om zijn broer te zoeken en Maud om bij haar pony te blijven. Maar is dit wel een goed idee? Het loopt helemaal anders dan ze hadden verwacht.

Wat een indringend verhaal zou kunnen geworden zijn over heimwee, het gevoel iemand in de steek te hebben gelaten of de moed om te vechten voor de sterke band met haar rijdier, blijft helaas steken in een klein reisverhaal met een heleboel erg ongeloofwaardige wendingen en gebeurtenissen.
Als twaalfjarigen worden de kinderen enerzijds erg naïef beschreven als ze denken een reis van duizenden kilometers te kunnen maken met een impulsieve actie. Anderzijds blijken ze hun plan te kunnen trekken en erg zelfstandig beslissingen te kunnen nemen. De dingen die de kinderen doen komen uiteindelijk weinig realistisch over. Zo kunnen ze ongemerkt door het Nederlandse en Duitse landschap rijden, breken ze binnen in een zomerhuisje zonder dat dit gevolgen heeft, kan Sharif plots erg goed paardrijden zonder dat hij dit ook al één keer heeft gedaan….
Eigenlijk is het doel van hun actie dat ze ernstig worden genomen en dat er met hen rekening zou worden gehouden. De manier waarop ze dit ten uitvoer brengen, levert echter niet het gewenste effect omdat ze net willen verdwijnen en opgaan in het landschap. Daarnaast zijn ze ook nog eens erg verschillend en al wil Sharif niet dat een meisje hem vertelt wat hij moet doen, is zij het telkens die met oplossingen komt. Op het einde is alles plots koek en ei, zijn er geen problemen meer en worden ze zelfs nog beloond.
Een klein verhaaltje dat paardenliefhebbers misschien kan boeien, maar dan mogen ze niet te veel nadenken over wat er allemaal gebeurt.

 

Pol Van Damme
januari 2013


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:10 januari, 2013
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2013